Comisia Europeană avertizează asupra Biroului pentru Apărarea Suveranității Ungariei: un risc pentru drepturile omului

Comisia Europeană avertizează asupra Biroului pentru Apărarea Suveranității Ungariei: un risc pentru drepturile omului

Guvernul ungar trebuie să renunţe la pachetul legislativ care urmăreşte să incrimineze finanţarea externă a partidelor politice şi să înfiinţeze un organism de supraveghere a ONG-urilor, a transmis luni Consiliului Europei, care şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la un „risc” pentru drepturile omului în țara vecină, transmite AFP, potrivit Agerpres .

FOTO EPA-EFE

Destinat „să protejeze suveranitatea” ţării, acest pachet legislativ, depus la 21 noiembrie, este văzut de criticii premierului naţionalist Viktor Orban ca o nouă ofensivă pentru a submina sistemul de control şi echilibru, notează AFP.

În opinia comisarului Consiliului Europei pentru Drepturile Omului, Dunja Mijatovici, această propunere „prezintă un risc semnificativ pentru drepturile omului şi ar trebui abandonată”.

Plasat „sub autoritatea unui preşedinte numit de preşedintele republicii la propunerea prim-ministrului”, Biroul pentru Apărarea Suveranităţii ar avea „autoritate nelimitată de a solicita date sensibile şi informaţii private de la oricine, fără control şi fără recurs în justiţie”, a avertizat eurocomisarul sus-menționat.

Proiectul de lege „este atât de vag încât controlul invaziv al biroului propus ar putea fi folosit împotriva oricui ar putea fi considerat un adversar, de exemplu din cauza unor activităţi menite să influenţeze dezbaterea democratică”, a subliniat Mijatovici.

Comisarul pentru Drepturile Omului reaminteşte că „a avertizat în mod constant cu privire la măsurile luate în Ungaria pentru a impune restricţii arbitrare asupra activităţii vitale a ONG-urilor şi a activiştilor pentru drepturi”. De asemenea, şi-a exprimat „îngrijorarea cu privire la puterea excesivă a Executivului (condus de Viktor Orban, n. red.) şi la eforturile depuse pentru a submina independenţa puterii judiciare”.

Dunja Mijatovici solicită Parlamentului ungar „să respingă aceste propuneri şi să îşi folosească puterile legislative şi de control pentru a apăra libertăţile fundamentale în conformitate cu Convenţia Europeană şi cu valorile fundamentale ale Consiliului Europei”.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 După America Express, copiii Andreei Esca fac din nou echipă la Antena 1. Alexia Eram: „M-am simțit foarte bine la filmări”

3 „Ar fi primul val al ofensivei”

4 Voi vedeți ce se întâmplă în Polonia?

5 Ovidiu Popescu, umilință maximă din partea patronului. Cu ce echipă va semna cel mai vechi om din lotul FCSB