Comisia Europeană critică noua lege din Polonia privind media

Comisia Europeană critică noua lege din Polonia privind media

Comisia Europeană a criticat luni o lege adoptată vineri în Polonia, remarcând că ea 'prezintă riscuri grave pentru libertatea şi pluralismul media' într-o ţară 'unde peisajul mediatic suferă deja de o politizare tot mai accentuată', relatează AFP.

Mii de polonezi au manifestat duminică împotriva acestei legi controversate a media , considerată o tentativă a guvernului populist de dreapta de a reduce la tăcere canalul independent de ştiri TVN24, controlat de grupul american Discovery.

Textul, votat vineri de parlament, mai trebuie promulgat de preşedintele Andrzej Duda pentru a intra în vigoare.

'Votul care a avut loc vinerea trecută accentuează presiunea asupra sectorului media în Polonia', a declarat Christian Wigand, purtător de cuvânt al Comisiei Europene, într-un briefing de presă la Bruxelles.

'Legea poate provoca o schimbare forţată în proprietatea societăţilor media şi prezintă riscuri grave pentru libertatea şi pluralismul media în Polonia', a adăugat el. 'Ea poate conduce la o limitare a libertăţii media în Polonia, unde peisajul mediatic suferă deja de o politizare în creştere', a mai arătat purtătorul de cuvânt.

Legea, dorită de partidul Lege şi Justiţie (PiS) la putere, va împiedica societăţile care nu aparţin Spaţiului Economic European (SEE, care include cele 27 de state din UE, plus Norvegia, Islanda şi Liechtenstein) să deţină o participaţie majoritară în companiile media poloneze.

Unul din efectele principale este că va obliga grupul american Discovery să vândă participaţia majoritară la TVN, una din cele mai mari reţele de televiziune privată din Polonia. TVN24 este canalul său de ştiri şi este considerat unul critic faţă de conservatorii la putere.

Cât priveşte guvernul, acesta afirmă că noua lege - denunţată şi de Washington - va proteja peisajul mediatic polonez de actori potenţiali ostili, precum Rusia.

Purtătorul de cuvânt al Comisiei a reamintit că, în cel mai recent raport cu privire la situaţia statului de drept în Polonia, executivul UE a exprimat deja îngrijorări legate de libertatea media şi în special faţă de acest proiect de lege.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia