Comisia Europeană nu se aşteaptă ca livrările de gaze prin Nord Stream 1 să fie reluate după cele zece zile de lucrări de mentenanţă

Comisia Europeană nu se aşteaptă ca livrările de gaze prin Nord Stream 1 să fie reluate după cele zece zile de lucrări de mentenanţă

„Plecăm de la ipoteza că nu va fi repus în funcţiune", le-a spus Hahn jurnaliştilor, în Singapore, conform WSJ, transmite Agerpres.

Declaraţiile oficialului vin după ce, conform unui document consultat de Reuters, Gazprom a decis să invoce o clauză de tip „forţă majoră" cu privire la livrările de gaze, sporind temerile în Europa că Moscova nu va relua joi livrările prin gazoductul Nord Stream 1.

Furnizarea de gaze ruseşti prin Nord Stream, principala rută de export de gaze din Rusia către Europa, este suspendată temporar până pe 21 iulie, începând din data de 11 iulie, din cauza întreţinerii anuale programate a gazoductului.

Lucrările preventive la Nord Stream permit operarea eficientă, sigură şi fiabilă a gazoductului, anunţa operatorul proiectului, Nord Stream AG. Potrivit sursei citate, toate lucrările şi suspendarea furnizării de gaze au fost planificate în avans şi convenite cu partenerii de transport.

Anul trecut, reparaţiile la gazoduct au fost efectuate şi la mijlocul lunii iulie - în perioada 13-23 iulie.De asemenea, livrările de gaze prin Nord Stream în 2021 au fost la nivelul anului record istoric 2020 - 59,2 miliarde de metri cubi.

În timpul lucrărilor la Nord Stream, singura rută de aprovizionare cu gaze ruseşti către ţările din Europa de Vest şi Centrală rămâne doar o ramură de tranzit prin Ucraina - prin care partea ucraineană a confirmat recent cereri în valoare de doar circa 40 de milioane de metri cubi pe zi.

Livrările de gaze prin Turkish Stream şi Blue Stream (ambele conducte de gaz au suferit şi reparaţii programate în mai şi iunie) sunt destinate Turciei şi ţărilor din sudul şi sud-estul Europei.

Conducta de export de gaz din Rusia către Europa „Nord Stream” cu o capacitate totală de 55 de miliarde de metri cubi de gaz merge de-a lungul fundului Mării Baltice de la Vyborg în Rusia până la Greifswald în Germania. Operatorul este Nord Stream AG, care este deţinută în proporţie de 51% de o filială Gazprom, 15,5% de Wintershall Dea şi E.ON (fiecare), alţi 9% fiecare de NV Nederlandse Gasunie din Ţările de Jos şi Engie din Franţa.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Un text dur și fără perdea despre ce se întâmplă acum în Ucraina și în „lumea civilizată”

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Dezvăluiri despre culisele unor negocieri secrete care ar fi putut termina demult războiul din Ucraina / Putin și Zelenski au fost dispuși să ia în cons…

4 Hărți care dau fiori / Victoria Rusiei în Ucraina ar avea consecințe devastatoare pentru apărarea NATO. România, printre țările aflate în pericol

5 Foarte interesante amănunte...