Comisia pentru legile Justiției: Judecătorul sau procurorul nu va mai fi suspendat automat în cazul trimiterii în judecată

Comisia pentru legile Justiției: Judecătorul sau procurorul nu va mai fi suspendat automat în cazul trimiterii în judecată

Judecătorul sau procurorul poate fi suspendat din funcție și în cazul în care a fost trimis în judecată pentru o infracțiune, dacă se apreciază, în raport de circumstanțele cauzei, că se aduce atingere prestigiului profesiei, au decis, luni, parlamentarii Comisiei speciale pentru legile Justiției.

 În situația în care s-a apreciat că judecătorul sau procurorul poate fi menținut în funcție, acestuia i se poate interzice provizoriu exercitarea anumitor atribuții până la soluționarea definitivă a cauzei. Prevederile se aplică în mod corespunzător și în cazul în care față de judecător sau procuror s-a luat măsura preventivă a controlului judiciar sau a controlului judiciar pe cauțiune și organul judiciar a stabilit în sarcina sa obligația de a nu exercita profesia în exercitarea căreia a săvârșit fapta, se arată în amendamentul asumat de CSM — ALDE și USR, votat de parlamentari.

Senatorii și deputații au modificat astfel articolul 62 al Legii 303/2004, astfel încât suspendarea magistraților va fi posibilă în funcție de decizia Consiliului Superior al Magistraturii.

În prezent, judecătorii și procurorii trimiși în judecată erau suspendați de drept odată cu punerea în mișcare a urmăririi penale.

La finalul ședinței comisiei, președintele acesteia, deputatul PSD Florin Iordache, a susținut că parlamentarii au preluat punctele de vedere și argumentele CSM, precum și ale asociațiilor profesionale și a precizat că adoptarea amendamentului reprezintă o reglementare.

"Toate aceste amendamente vin din partea asociațiilor profesionale", a spus Iordache.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”