Comisiile de politică externă: Aviz favorabil în cazul ambasadorilor propuși pentru Bulgaria și Bosnia - Herțegovina

Comisiile de politică externă: Aviz favorabil în cazul ambasadorilor propuși pentru Bulgaria și Bosnia - Herțegovina

UPDATE ORA 11.32 Comisiile pentru politică externă ale Camerei Deputaților și Senatului l-au avizat favorabil marți, cu 18 voturi "pentru" și unul "împotrivă", pe Constantin Mihail Grigore, propus ambasador al României în Republica Croația.

"Cred că a fost o șansă pentru mine să fiu nominalizat ambasador în Croația, pentru că voi putea să folosesc în misiunea de la Zagreb experiența pe care am acumulat-o deja în mandatele anterioare, în cunoașterea și aprofundarea problematicii specifice Europei de Sud-Est, la Sofia, în Italia sau în Turcia. Voi acorda o atenție deosebită consolidării dialogului politic bilateral, cu exploatarea domeniilor de convergență între cele două țări, din care aș puncta, în primul rând, promovarea intereselor culturale ale minorităților din cele două țări și susținerea viitorului european al Republicii Moldova și al Bosniei Herțegovina, susținută și de Croația", a afirmat Constantin Grigore la audierea sa în Comisiile pentru politică externă ale Parlamentului.

El a adăugat că va face demersuri pentru o vizită în România a ministrului croat de Externe.

"Activitatea economică va reprezenta o prioritate. Voi acționa pentru creșterea exporturilor românești, soldul balanței de plăți ne este favorabil și, în același timp, voi încerca să exploatăm în promovarea și impulsionarea relațiilor comerciale bilaterale și Camerele de Comerț și Industrie ale celor două țări. (...) Voi avea în vedere identificarea de oportunități pentru a găsi repere culturale românești, conferirea de nume românești unor străzi, bulevarde, piețe din Croația, care să amintească de România și, în același timp, sprijinul croaților pentru ca și ei, la rândul lor, să procedeze la acțiuni similare în țara noastră", a explicat Constantin Grigore.

Acesta a susținut că va identifica posibilități pentru deschiderea unui nou consulat onorific al României în Croația, eventual la Dubrovnik, având în vedere numărul mare de români care își petrec vacanțele acolo.

Senatorul Florea Voinea, membru al Comisiei pentru politică externă a Senatului, a spus că ar trebui să se ridice în picioare, "ca la 'Vocea României'", și să "se închine" în fața experienței lui Constantin Grigore. "După ce, acum 20 de ani ați primit botezul la Roma și ați trecut pe la Sofia, Ankara, Moscova, ce aș mai putea eu să zic? Doar că faceți parte din reperele umane. Ca și domnul Laszlo Borbely, care poate fi confundat cu Camera Deputaților, așa puteți dvs fi confundat cu diplomația românească. Sunt încântat și sunt fericit că sunt în această comisie care vă audiază", a precizat Florea Voinea.

UPDATE ORA 10.56 Comisiile de politică externă: Aviz favorabil în cazul ambasadorilor propuși pentru Bulgaria și Bosnia — Herțegovina

Ion Gâlea — propus ambasador în Bulgaria și Dana Manuela Constantinescu — propusă ambasador în Bosnia și Herțegovina au primit marți aviz favorabil în Comisiile reunite de politică externă din Parlament.

Ion Gâlea a fost avizat cu unanimitate de voturi, în timp ce Dana Manuela Constantinescu a primit 14 voturi "pentru" și 6 "împotrivă".

La audieri, Ion Gâlea a spus că își dorește dezvoltarea relațiilor bilaterale România — Bulgaria "prin lărgirea dialogului pe teme de interes comun". El a spus că, în ceea ce privește relația România-Bulgaria, există "elemente comune de interes pe anumite dosare".

Potrivit acestuia, unul dintre punctele de interes ale mandatului său îl reprezintă "asigurarea de servicii optime pentru cetățenii români care se deplasează temporar în Bulgaria în perioada vacanțelor".

"România este al treilea partener comercial pentru Bulgaria, după Germania și Italia", a adăugat ambasadorul propus pentru Bulgaria.

Ion Gâlea și-a început cariera diplomatică în 2000. Are o experiență în domeniul dreptului internațional și al dreptului Uniunii Europene. A condus echipa de negocieri a României pentru conformitatea cu dreptul european, implementarea Tratatului de la Lisabona și este membru al delegației la Curtea Internațională de Justiție pentru problemele și dosarele României. În prezent, este director general al Departamentului "Afaceri Juridice", post pe care îl deține de șase ani.

Dana Manuela Constantinescu a fost, până recent, ambasadoarea României în Italia, San Marino și organizațiile internaționale cu sediul la Roma. Anterior, a fost ambasador în Slovenia, între 2006 și 2012.

"România a avut o conduită echidistantă imparțială astfel încât să nu stârnească partizanat din partea federațiilor. (...) România se pronunță pentru suveranitatea națională a acestei țări și sprijină parcursul ei european. (...) Aș avea în vedere un calendar mai precis al vizitelor la nivel înalt. (...) Cooperarea cu Bosnia și Herțegovina se poate dezvolta atât bilateral, cât și european", a arătat ea, la audieri.

La rândul său, președintele Comisiei pentru politică externă a Camerei Deputaților, Laszlo Borbely, a precizat referitor la mandatul anterior al Manuelei Constantinescu: "Nu va fi mai ușor ca în Italia. Va fi altceva. Practic nu avem relații cu această țară (n.r. Bosnia și Herțegovina)''.

ORA 09.21 Comisiile pentru politică externă ale Camerei Deputaților și Senatului continuă marți audierea persoanelor propuse pentru a ocupa funcția de ambasador.

Vor fi audiați marți în comisii: Ion Gâlea — propus ambasador al României în Bulgaria, Dana Manuela Constantinescu — propusă pentru Bosnia și Herțegovina, Constantin Mihail Grigorie — pentru Croația, Daniela Brândușa Băzăvan — propusă pentru Regatul Maroc, Brândușa Ioana Predescu — pentru Olanda, Anton Niculescu — pentru Slovenia și Cristian-Leon Țurcanu — propus pentru postul de ambasador în Ucraina.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 De citit...

3 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

4 VIDEO Imagini apocaliptice în Grecia...

5 Dezvăluiri înfiorătoare despre insula pe care britanicii au desfășurat experimente secrete și șocante