Comitetul de Reglementare al ANRE va discuta săptămâna viitoare modificarea definiţiei contractelor pe termen lung

Comitetul de Reglementare al ANRE va discuta săptămâna viitoare modificarea definiţiei contractelor pe termen lung

Comitetul de Reglementare al Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) va discuta săptămâna viitoare modificarea definiţiei contractelor pe termen lung, de la un an la o lună sau mai mult, a declarat, joi, vicepreşedintele ANRE, Zoltan Nagy-Bege.

"Deja am făcut câţiva paşi spre contractele bilaterale de pe piaţă. Anul trecut am aprobat câteva reglementări în această direcţie aplicând desigur reglementările europene, pentru că acestea se bazează pe Regulamentul 943 şi o să vă dezvălui o informaţie. Săptămâna viitoare o să schimbăm, Comitetul de Reglementare al Reglementatorului, vom discuta propunerea să schimbăm definiţia contractelor pe termen lung, care sunt definite acum ca fiind acela contracte încheiate pe o perioadă de un an, vom schimba definiţia şi le vom defini ca fiind acele contracte egale sau mai lungi de o lună", a spus Zoltan Nagy-Bege, la a 8-a ediţie a "Spring Cocktail!" organizată de Energynomics.

Acesta a menţionat că schimbarea are la bază discuţiile şi solicitarea Comisiei Europene.

De asemenea, Zoltan Nagy-Bege a vorbit despre conectarea gratuită la reţea a consumatorilor, menţionând că este o provocare pentru operatorii de reţele, dar şi pentru reglementator, pentru că vor trebui să integreze toate costurile şi investiţiile în tarifele de reţea. Nu în ultimul rând, este o provocare şi pentru distribuitori, pentru că vor trebui să găsescă soluţii să finanţeze noile investiţii.

În ceea ce priveşte conectarea la reţele, oficialul ANRE a menţionat că în prezent trendul este crescător.

Asociaţia Furnizorilor de Energie Electrică din România (AFEER) a anunţat la începutul lunii februarie că a luat cunoştinţă cu satisfacţie de iniţiativa ANRE de a modifica legislaţia secundară pentru a clarifica noţiunea de contracte pe termen lung, în acest fel fiind deschise noi oportunităţi pentru piaţa de energie electrică din România, prin flexibilizarea tranzacţiilor la nivel angro, stabilite între operatori.

AFEER a menţionat, într-un comunicat, că în proiectul de Ordin privind modificarea Ordinului 65/2020 al ANRE, lansat în dezbatere publică, se arată că "prin contract de furnizare pe termen lung se înţelege orice contract cu durata de livrare mai mare sau egală cu o lună".

"Este un important pas înainte pe care îl face ANRE. Ordinul anterior, 65/2020, definea contractul pe termen lung ca fiind cel încheiat pe o perioadă de minimum un an. Noua definire se apropie mai mult de ce consideră Uniunea Europeană prin acest termen. Încă din anul 2016, Parlamentul European arăta, în Regulamentul 1719, că termen lung înseamnă "înainte de intervalul de timp al pieţei pentru ziua următoare". Sunt convins că, odată cu dezvoltarea pieţei interne, a creşterii flexibilităţii şi lichidităţii acesteia, ANRE va continua, în cel mai scurt timp posibil, actualizarea legislaţiei interne, astfel încât aceasta să o reflecte întocmai pe cea europeană", a declarat la acea dată Ion Lungu, preşedintele AFEER.

AFEER aprecia că, prin modificarea Ordinului 65/2020, se preia în legislaţia internă o prevedere importantă a Regulamentului Parlamentului European 943 din 2019 şi a Directivei 944 din acelaşi an, în care se arată că preţurile se formează în funcţie de cerere şi ofertă, iar normele pieţei încurajează formarea liberă a preţurilor şi evită acţiunile care împiedică formarea preţurilor în funcţie de cerere şi ofertă.

Demersul ANRE vine şi la recomandarea Comisiei Europene, care a transmis Autorităţii, în data de 26 ianuarie, o scrisoare în care se arată că "trebuie evitat ca definirea contractului de furnizare pe termen lung să inducă o restricţie inutilă asupra pieţei şi încurajează acordarea permisiunii de a se realiza tranzacţii cu perioadă de livrare mai mică de un an în afara burselor (pieţelor centralizate/organizate)", potrivit Notei de fundamentare a proiectului de Ordin.

Noul Ordin al ANRE are implicaţii benefice şi asupra pieţei de echilibrare, în privinţa aplicării intervalului de decontare al dezechilibrelor de 15 minute. De altfel, într-un alt proiect de Ordin, se prevede modificarea ordinelor ANRE care conţin referiri la intervale de tranzacţionare/livrare/decontare cu durata de o oră, în sensul modificării, prin utilizarea sintagmei "interval de decontare" şi stabilirea duratei acestui interval la 15 minute.

"Interpretările restrictive din legislaţia internă a legislaţiei europene au menţinut teama participanţilor la piaţa angro de a încheia contracte bilaterale negociate direct, care ar permite ca tranzacţiile să se stabilească la un interval de 15 minute pentru orice perioade de livrare. Prin noile modificările operate de ANRE la mai multe Ordine sunt convins că va creşte flexibilitatea şi lichiditatea pieţei energiei electrice, inclusiv în ceea ce priveşte ajustarea dezechilibrelor la 15 minute. De altfel, începând din 11 februarie 2021, produsul de 15 minute este disponibil pe graniţa dintre România şi Ungaria în cadrul cuplării unice a pieţelor intrazilnice. Aşa cum menţionau şi reprezentanţii OPCOM, această nouă facilitate va duce la creşterea oportunităţilor pentru participanţii la piaţă de a-şi ajusta poziţiile comerciale pe piaţa intrazilnică mai aproape de livrarea fizică, sporind, în acest fel, beneficiile tranzacţionării energiei electrice şi reducând costurile acestora cu dezechilibrele în cazul abaterilor de la program. Astfel, în final, toate aceste modificări ale legislaţiei secundare vor conduce la preţuri mai competitive pentru consumatori, casnici şi industriali", a explicat preşedintele AFEER.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 Citiți și voi cine s-a prezentat la prima recrutare de soldați organizată de MAPN în 2024

3 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 „Dacă voiai să câștigi nu era suficient doar să-ți petreci câteva ore cu un bărbat”