Compania Boeing, autorizată să lanseze o constelaţie proprie de sateliţi

Compania Boeing, autorizată să lanseze o constelaţie proprie de sateliţi

Compania Boeing a primit miercuri aprobarea autorităţilor americane pentru proiectul său ce vizează lansarea unei constelaţii de 147 de sateliţi, concepuţi pentru a furniza internet din spaţiu, informează AFP.

Comisia Federală de Comunicaţii (FCC) din Statele Unite "a aprobat cererea depusă de The Boeing Company pentru o licenţă privind construirea, plasarea pe orbită şi operarea unei constelaţii de sateliţi", a anunţat instituţia americană într-un comunicat.

"Boeing prevede furnizarea unui serviciu de internet de mare viteză şi de comunicaţii pentru utilizatori rezidenţiali, comerciali, instituţionali, guvernamentali şi profesionali", a adăugat FCC.

Acest serviciu urmează să devină mai întâi disponibil pentru clienţi din Statele Unite, apoi din lumea întreagă după plasarea sa completă pe orbită, potrivit precizărilor formulate de compania Boeing în cererea ei de autorizare.

"Serviciile avansate de mare viteză via satelit au un rol important de jucat în conectarea la internet a regiunilor în care accesul este dificil", a declarat Jessica Rosenworcel, preşedinta FCC.

Numărul sateliţilor Boeing autorizaţi de FCC este de 147, din care marea lor majoritate vor evolua pe o orbită joasă: 132 vor putea fi plasaţi la o altitudine de aproximativ 1.000 de kilometri, iar 15 mult mai sus, între 27.000 de kilometri şi 44.000 de kilometri.

Compania Boeing a salutat într-un comunicat decizia luată de autorităţile americane: "Într-o perioadă în care cererea pentru comunicaţii prin satelit creşte, o diversificare va fi necesară, prin intermediul unor orbite şi frecvenţe diferite".

Alte proiecte de constelaţii de sateliţi au fost concepute de companii concurente.

Miliardarul american Elon Musk, CEO-ul companiei SpaceX, a plasat deja pe orbită peste 1.500 de sateliţi pentru a crea o reţea proprie de internet din spaţiu, denumită Starlink.

Fondatorul grupului Amazon, Jeff Bezos, a creat la rândul lui un proiect similar, intitulat Kuiper. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Dezvăluiri despre culisele unor negocieri secrete care ar fi putut termina demult războiul din Ucraina / Putin și Zelenski au fost dispuși să ia în cons…

2 Un text dur și fără perdea despre ce se întâmplă acum în Ucraina și în „lumea civilizată”

3 Hărți care dau fiori / Victoria Rusiei în Ucraina ar avea consecințe devastatoare pentru apărarea NATO. România, printre țările aflate în pericol

4 VIDEO Unde o fi plecat așa intempestiv Nicușor Dan?

5 Foarte interesante amănunte...