Companiile aeriene rusești nu mai vând bilete bărbaților între 18 și 65 de ani

Companiile aeriene rusești nu mai vând bilete bărbaților între 18 și 65 de ani

Aproape toate zborurile din Rusia către destinații străine au fost epuizate miercuri, după ce președintele Vladimir Putin a declarat o mobilizare „parțială” a celor 25 de milioane de rezerviști ai țării, conform themoscowtimes. Totodată au apărut și numerose zvonuri despre închiderea frontierelor pentru bărbați.

Printre cele mai multe căutări pe Google s-a numărat„cum să părăsești Rusia”. Foto: Arhivă

"Companiile aeriene rusești au încetat să mai vândă bilete bărbaților ruși cu vârste cuprinse între 18 și 65 de ani, cu excepția cazului în care aceștia pot face dovada aprobării de călătorie din partea Ministerului Apărării", potrivit unei postări pe pagina de Twitter WhereisRussiaToday.

Iar pe un canal Telegram s-a scris că mai mulți călători ruși au declarat că bărbaților cu vârstă de înrolare nu li s-a permis să părăsească țara.

Totuși, reprezentanții Căilor Ferate Ruse și compania aeriană Aeroflot au spus că „încă” nu li s-a ordonat să interzică bărbaților cu vârste între 18 și 65 de ani să nu cumpere bilete.

Marți seara, printre cele mai multe căutări pe Google s-a numărat„cum să părăsești Rusia”.

Zborurile de la Moscova către capitalele Georgiei, Turciei și Armeniei – care nu necesită vize pentru ruși – pentru data de 21 septembrie nu au fost disponibile în câteva minute de la anunțul lui Putin, potrivit site-ului rus de planificare a călătoriilor aviasales.ru.

Până miercuri la prânz, biletele pentru zborurile directe din Moscova către Azerbaidjan, Kazahstan, Uzbekistan și Kârgâzstan au fost epuizate.

Totodată și a crescut prețul biletelor de avion programate pentru zilele,, după anunțul lui Vladimir Putin, conform Sky News .

Zborurile Turkish Airlines către orașe precum Istanbul și Belgrad din Moscova se numără printre cele afectate.

Marți seară, în jurul miezului nopții, analistul de apărare Konrad Muzyka a distribuit o captură de ecran care arată că astăzi prețul zborurilor a crescut la 80.000 de ruble, anunțul lui Putin fiind de vină pentru această situație, potrivit lui.

"Mobilizarea introduce o dinamică complet nouă în societatea rusă. Mulți bărbați vor dori să părăsească țara cât mai curând posibil pentru a evita să fie trimiși în Ucraina. Epuizarea biletelor în Turcia nu face decât să confirme acest lucru", a spus el pentru Sky News.

Anunțul lui Putin a adus, de asemenea, piața de valori a Rusiei la cele mai scăzute niveluri de când a ordonat trupelor să invadeze Ucraina pe 24 februarie.

Bursa din Moscova (MOEX) a scăzut cu până la 10%, în timp ce acțiunile giganților energetici Rosneft și Gazprom au scăzut la un moment dat cu 12%. Rubla rusească s-a depreciat și ea, fiind cotată cu aproape 63 de unități față de dolar, cel mai slab curs din ultimele două luni.

Întrucât forțele ruse au suferit pierderi majore pe câmpul de luptă în Ucraina pe fondul contraofensivei de la Kiev, Putin a ordonat mobilizarea imediată a peste 300.000 de rezerviști.

Însă avocații pentru drepturile omului au remarcat că decretul lui Putin pentru mobilizarea „parțială” lasă loc pentru a mobiliza și mai multe trupe decât s-a declarat public.

Activiștii au programat proteste la nivel național miercuri seară, în ciuda restricțiilor privind disidența împotriva războiului.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro