Comunitatea musulmană din Franța este invitată la slujbe în biserici. Premierul Valls dorește un "pact" cu islamul

Comunitatea musulmană din Franța este invitată la slujbe în biserici. Premierul Valls dorește un "pact" cu islamul

Comunitatea musulmană din Franța este invitată să participe duminică la slujbe în bisericile de pe tot cuprinsul țării, la cinci zile după ce doi jihadiști i-au tăiat gâtul unui preot într-o biserică și au rănit grav o altă persoană pe care au încercat să o ucidă în același mod.

Într-un articol scris de premierul Manuel Valls și publicat de săptămânalul Le Journal du Dimanche, citat de AFP, șeful executivului francez consideră că în condițiile în care "islamul și-a găsit locul în Republica" Franceză, atunci este "urgent să se construiască un veritabil pact" cu această religie, a doua din Franța.

Premierul Valls mai propune "revizuirea unor reguli", astfel încât finanțările oferite din exterior comunității musulmane să fie diminuate, în paralel cu sporirea fondurilor acordate acesteia în Franța.

Într-un interviu acordat anterior cotidianului Le Monde, el a cerut în mod deosebit ca "imamii să fie formați în Franța, nu în altă parte".

Tot în ediția de duminică a publicației Le Journal du Dimanche, circa 40 de personalități musulmane s-au declarat "preocupate de neputința organizării actuale a islamului în Franța".

Între timp, ancheta privind atacul de marți din biserica de la Saint-Etienne-du-Rouvray se concentrează pe mediul în care evoluau cei doi jihadiști (uciși în intervenția forțelor de ordine), Abdel Malik Petitjean și Adel Kermiche, ambii în vârstă de 19 ani și aflați în atenția serviciilor de informații franceze. Cel din urmă încercase să plece în Siria de două ori în 2015 și a fost inculpat pentru legături cu terorismul și plasat în detenție în Franța, dar a beneficiat de o eliberare condiționată.

Într-un interviu acordat săptămânalului La Vie, două călugărițe care au fost luate ostatice de acești jihadiști în respectiva biserică au povestit că, după ce l-au ucis pe preot, unul dintre ei a spus: "Atât timp cât vor fi bombe în Siria, vom continua atentatele".

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Așa o fi? /