Conflictul israeliano-palestinian: Putin face apel la detensionarea situaţiei; Erdogan cere să i se dea "o lecţie" Israelului

Conflictul israeliano-palestinian: Putin face apel la detensionarea situaţiei; Erdogan cere să i se dea "o lecţie" Israelului

Preşedintele rus Vladimir Putin a făcut apel miercuri la detensionarea conflictului dintre Hamas şi Israel, în cadrul unui conversaţii cu omologul său turc Recep Tayyip Erdogan care, mult mai ofensiv, a cerut ca statul israelian să primească "o lecţie", relatează AFP.

Potrivit Kremlinului, Putin şi Erdogan "şi-au exprimat îngrijorarea profundă faţă de luptele care continuă şi faţă de creşterea numărului de morţi şi de răniţi".

Preşedinţia rusă a precizat astfel că cei doi lideri au făcut apel "la părţile implicate să detensioneze situaţia", în contextul în care Putin are relaţii bune cu premierul israelian Benjamin Netanyahu, cu liderii palestinieni şi cu Erdogan.

De partea cealaltă, preşedinţia turcă a transmis poziţia mult mai ofensivă avută de Erdogan, care în această convorbire telefonică "a subliniat că este necesar ca întreaga comunitate internaţională să dea Israelului o lecţie fermă şi disuasivă".

El a denunţat "agresiunile insolente asupra Moscheii Al-Aqsa (la Ierusalim) şi a palestinienilor", conform sursei citate.

Mare apărător al cauzei palestiniene, preşedintele turc "a subliniat de asemenea nevoia de a analiza ideea de a desfăşura o forţă de protecţie internaţională în zonă pentru a-i apăra pe civilii palestinieni".

Declaraţiile survin într-un context de tensiuni puternice şi de violenţe care au făcut peste 40 de morţi în Fâşia Gaza, bombardată de forţele israeliene, şi în Israel, unde Hamas şi-a înmulţit tirurile de rachete.

Consiliul de Securitate al ONU urmează să se reunească de urgenţă miercuri, după ce luni nu a reuşit să se pună de acord asupra unei declaraţii comune.AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Incident sexual între Gabriel Oprea și Kovesi? / Evenimentul ar fi avut loc în fostul birou al lui Ceaușescu de …

2 Val de vedete internate cu Covid la „Matei Balș”

3 „Mă simt mai bine” / Loredana Groza, postare din ambulanță

4 Citiți și voi ce manevre se fac pentru ca Leo de la Strehaia, fostul iubit al deputatei PSD Laura Vicol, să sc…

5 Citiți și voi ce avere are interlopul care i-a despicat capul cu sabia polițistului de la trupele speciale