Congresul Partidului Comunist din China. Cine intră și cine iese din cercul apropiat al lui Xi Jinping

Congresul Partidului Comunist din China. Cine intră și cine iese din cercul apropiat al lui Xi Jinping

Cel de-al XX-lea Congres Partidului Comunist Chinez va aduce schimbări importante la vârful conducerii politice în contextul remanierii așteptate a Comitetului Permanent, centrul puterii din China, alcătuit din șapte membri, între care actualul președinte Xi Jinping.

Al XX-lea Congres al Partidului Comunist a început pe 16 octombrie FOTO EPA-EFE

În contextul în care liderul chinez va fi reales în mod formal anul viitor, pentru un al treilea mandat istoric în fruntea Chinei, analiștii urmăresc cum se va face rotația la vârful puterii. E de așteptat ca loialiștii puterii de la Beijing să fie numiți în funcțiile cheie.

În prezent, doi membri ai Comitetului Permanent al Biroului Politic (Poltiburo, compus din 25 de membri) au atins vârsta pensionării prevăzută de statutul partidului (68) și este de așteptat să fie înlocuiți. Ceilalți cinci vor fi probabil realeși, unii dintre ei în alte funcții. În același timp, cei mai promițători membri ai Politburo sunt așteptați să fie promovați în cel mai înalt for decizional al Partidului Comunist.

Experții preconizează că Xi va căuta să-și consolideze puterea în partid numind membri loiali regimului său puternic centralizat.

Cine va rămâne

Li Keqiang

Ajuns la capătul a două mandate de premier, Li Keqiang, 67 de ani, va demisiona, dar se estimează să își păstreze poziția, probabil în calitate de președinte al Comitetului Permanent al Congresului Popular Național.

Responsabil pentru economie, a pus accentul pe crearea de locuri de muncă, o abordare care, conform unor zvonuri, ar fi intrat în tensiune cu politica zero COVID a lui Xi, atrăgându-i tot mai mult postura de marginal.

Wang Yang

Al patrulea om în stat, în calitate de președinte al comisiei Conferinței Consultative Politice Populare, și cu o vastă experiență politică, este cotat cu cele mai multe șanse să devină noul premier.

Unul dintre vicepremierii cabinetului lui Li Keqiang (2013-2018), este membru al Biroului Politic din 2007. Și-a început cariera politică în Liga Tineretului Comunist, o facțiune ce și-a pierdut influența odată cu venirea la putere a lui Xi. Cu toate că este un politician pro-reformă, cunoscut pentru convingeri liberale, totuși a adoptat linia dură a partidului în privința Tibetului și a pledat pentru intensificarea măsurilor restrictive în provincia majoritar uigură Xinjiang.

Wang Huning

Un aliat cheie al lui Xi și cel mai important consilier al său în materie de politică externă, este responsabil de ideologia partidului. Wang, 67, care este și prim-secretar al Secretariatului Central, este creditat că a inspirat concepțiile politice ale lui Xi. Reputat pentru teoriile sale privind neoautoritarismul, Wang a pledat pentru un stat puternic centralizat prin care să fie contracarată influența străină, dar și pentru concentrarea puterii, o anulare a politicii privind conducerea colectivă introdusă după moartea lui Mao Zedong.

Zhao Leji

Șeful organismului de supraveghere anti-corupție, Comisia Centrală pentru Inspecție Disciplinară, are 65 de ani. În mandatul lui Xi, a fost și șeful puternicului departament al organizării, responsabil cu numirea oficialilor superiori din toată țara.

Deși nu a avut conexiuni politice cu Xi, a reușit să-și demonstreze loialitatea punându-i în funcții importante pe aliații președintelui chinez. Experții au apreciat că ascensiunea sa s-a datorat obedienței față de Xi și experienței sale îndelungate în administrația regională.

Cei așteptați să demisioneze

Li Zhanshu, 72 de ani, președintele comitetului Congresului Popular Național, respectiv Han Zheng, 68 de ani, vicepremier, au atins pragul pensionării.

Cine ar putea fi noii membri

Ding Xuexiang

Un aliat de încredere al lui Xi și membru al Politburo, Ding Xuexiang, 60 de ani, este principalul favorit să fie promovat în Comitetul Permanent. Este director al secretariatului general al Partidului și colaborează îndeaproape cu Xi din 2007, de când era secretar politic al lui Xi (ce conducea atunci filiala de partidului din Shanghai).

Hu Chunhua

Considerat o stea politică în ascensiune și actualmente vicepremier al consiliului de stat, este un candidat puternic și pentru funcția de premier. Provenit din Liga Tineretului Comunist, și-a petrecut 20 de ani din carieră în Tibet și a fost secretar de partid pentru Mongolia Interioară. La 59 de ani, ar putea fi cel mai tânăr membru al Comitetului Permanent. Totuși, analiștii spun că datorită afilierii sale la o facțiune contrară lui Xi este perceput ca o amenințare.

Li Qiang

Secretar de partid pentru Shanghai și membru în Politburo, este un aliat al lui Xi și un candidat puternic. Promovat în trecut de Xi în calitate de guvernator, este cotat de analiști cu șanse de a prelua funcția de vicepremier a lui Han Zheng, care e așteptat să iasă la pensie. Deși unii analiști cred că perspectivele sale au fost umbrite de haosul creat pe fondul carantinelor prelungite anti-COVID, alții cred că poziția sa nu a fost slăbită.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”