Congresul SUA va primi raportul procurorului Mueller privind complicitatea cu Rusia cenzurat după patru criterii

Congresul SUA va primi raportul procurorului Mueller privind complicitatea cu Rusia cenzurat după patru criterii

Congresul Statelor Unite va primi joi, în jurul orelor locale 11:00-12:00 (15:00-16:00 GMT) raportul anchetatorului special Robert Mueller privind presupusul amestec al Rusiei în alegerile prezidenţiale americane din 2017, informează Reuters.

DPA precizează că o parte din document va fi cenzurată: procurorul general al SUA, William Barr, şi echipa sa au lucrat câteva săptămâni ca să acopere cu marcaje netransparente rânduri din raportul de 400 de pagini.

Democraţii din Congres au încercat să îl oblige pe Barr să trimită raportul necenzurat, dar el a susţinut săptămâna trecută că este obligat legal să se asigure că unele informaţii nu ajung publice.

Barr a explicat care sunt cele patru criterii folosite pentru secretizarea unor fragmente din raportul Mueller: nu pot fi dezvăluite informaţii primite de un mare juriu, din cauza reglementărilor privind secretul; nu pot fi făcute publice contribuţii ale serviciilor de informaţii care ar putea dezvălui sursele şi metodele folosite de acestea; sunt exceptate şi detaliile care pot afecta proceduri judiciare aflate în curs; nu poate fi implicată imaginea sau dreptul la confidenţialitate al unor "actori periferici" care nu au fost acuzaţi. "Aceste categorii, cred că majoritatea celor de bună credinţă vor fi de acord, sunt lucruri care trebuie eliminate", a spus el.

Fiecare redactare va fi indicată printr-un cod de culori şi însoţită de explicaţii ale motivelor cenzurii.

"Situaţia de faţă îmi cere să îmi exercit prerogativele de a dezvălui cât de multe informaţii pot", a declarat procurorul general unei comisii a Congresului. El va susţine o conferinţă de presă joi la ora 9:30 (13:30 GMT) pentru a discuta raportul alături de adjunctul său, Rod Rosenstein, cel care l-a desemnat pe Mueller ca procuror special în mai 2017.

După ceva mai mult de o oră, raportul va fi trimis Congresului, a anunţat un oficial din Departamentul Justiţiei. Unii democraţi consideră că întârzierea serveşte interesului lui Barr - care a fost numit de preşedintele Donald Trump - de a ghida opinia publică înainte ca altcineva să aibă ocazia de a trage propriile concluzii. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 VIDEO București 2024...

4 Așa o fi?

5 Misterioasa decizie a Armatei Chinei...