Conservatorul Rodrigo Chaves, ales preşedinte în Costa Rica

Conservatorul Rodrigo Chaves, ales preşedinte în Costa Rica

Conservatorul Rodrigo Chaves, economist şi fost funcţionar al Băncii Mondiale, a fost ales duminică preşedinte în Costa Rica pentru un mandat de patru ani, într-una dintre cele mai stabile ţări din America Latină, afectată însă de o criză economică şi socială, informează luni France Presse.

Candidatul centrist Jose Maria Figueres a recunoscut victoria lui Chaves. Conservatorul Chaves a obţinut 52,9% din voturi, faţă de 47,1% câte s-au înregistrat pentru Figueres, a anunţat Tribunalul Suprem Electoral (TSE) după ce a numărat 89% din buletinele de vot.

Aproximativ 3,5 milioane de alegători au fost chemaţi la vot în mica ţară din America Centrală, considerată mult timp cea mai stabilă din America Latină. Scrutinul a avut loc fără incidente majore.

"Costa Rica a votat şi poporul a vorbit. Democraţi fiind, vom respecta întotdeauna această decizie (...) Îl felicit pe Rodrigo Chaves şi îi urez numai bine", a declarat Figueres, fost preşedinte, în faţa unei mulţimi de susţinători.

"Primesc cu cea mai profundă smerenie această decizie sacră a poporului costarican (...). Acest rezultat nu este pentru mine nicio medalie, niciun trofeu, ci o responsabilitate enormă", a declarat la rândul său Chaves.

Chaves, în vârstă de 60 de ani, promite să ofere soluţii la problemele cu care se confruntă Costa Rica: datoria externă, echivalentă cu 70% din PIB, sărăcia, care afectează 23% din populaţie, şomajul ajuns la 14% şi scandalurile de corupţie din sectorul public.

Rodrigo Chaves, un economist plecat din Ministerul de Finanţe al guvernului în exerciţiu după doar 180 de zile, a avut o campanie electorală fulminantă.

Chaves a intrat ca outsider în primul tur pe 6 februarie la conducerea noului Partid Progres Social Democratic (PPSD) şi a urcat foarte repede în sondaje în cele două luni dintre cele două tururi.

El a reuşit astfel să depăşească handicapul de a fi fost sancţionat pentru hărţuirea sexuală a două colaboratoare între 2008 şi 2013 în timp ce lucra la Banca Mondială.

Nici rivalul său Jose Maria Figueres, care a guvernat ţara din 1994 până în 1998, nu a fost scutit de reproşuri.

Împotriva fostului preşedinte a fost deschisă o anchetă, suspectat că ar fi primit 900.000 de dolari în 2004 de la compania franceză Alcatel pentru a câştiga contracte publice. Exilat în Europa, Figueres a refuzat să răspundă la somaţiile justiţiei şi s-a întors în ţara sa abia în 2011, odată cu clasarea cazului.

Noul preşedinte nu va avea majoritate în Parlament.

Preşedintele în exerciţiu Carlos Alvarado nu a putut candida pentru un al doilea mandat consecutiv, potrivit prevederilor Constituţiei.

Turismul, principală ramură a economiei ţării, a fost puternic afectat de pandemia de coronavirus şi Costa Rica a suferit cea mai mare creştere a şomajului din regiune, alături de Peru.

Dar ţara rămâne "cea mai fericită" din America Latină, potrivit ultimului raport mondial asupra fericirii, aminteşte AFP. AGERPRES


populare
astăzi

1 Adevărații șefi ai României, la ei e cheia...

2 O informație care dă de gândit...

3 VIDEO „Taci dracu' din gură, ești altă generație, nu vă suport” / Claudiu Bleonț și-a umilit fetița pe scenă

4 VIDEO Nicușor Dan a luat-o razna? Serie de gafe la dezbaterea de la TVR

5 Aceste lucruri se petrec în „curata” Germanie... La Amsterdam, unde abia poți respira pe anumite străzi din cauza „ierbii”, cum o fi?