Consilier prezidențial ucrainean, despre negocieri: În acest moment ar însemna o „capitulare”. Așteptările Kievului de la Occident

Consilier prezidențial ucrainean, despre negocieri: În acest moment ar însemna o „capitulare”. Așteptările Kievului de la Occident

Apelurile venite dinspre Occident cu privire la lansarea unor negocieri de pace între Kiev și Moscova în contextul succeselor militare recente ale armatei ucrainene sunt „bizare” și pot fi percepute ca o solicitare de capitulare, apreciază un consilier al președintelui Volodimir Zelenski.

Mîhailo Podiliak FOTO president.gov.ua

„Când ai inițiativa pe câmpul de luptă, este puțin bizar să primește propuneri de acest gen: nu veți putea să faceți totul pe cale militară, negociați”, afirmă Mîhailo Podoliak. „Acest lucru presupune că țara care atacă, care recuperează teritorii, trebuie să capituleze în fața țării care este pe cale să piardă”, adaugă el, potrivit agenției France Presse, preluată de site-ul de știri sudouest.fr.

„Rusia nu își dorește negocieri”

Presa americană a relatat recent că unii oficiali de rang înalt de la Washington ar fi îndemnat Ucraina să ia în calcul să negocieze cu Rusia, un demers refuzat de Volodimir Zelenski atât timp cât forțele ruse se află pe teritoriul țării sale.

„Trebuie să existe o recunoaştere reciprocă a faptului că victoria militară - în adevăratul sens al cuvântului - probabil nu poate fi obținută prin mijloace militare, deci trebuie găsite alte soluții”, a declarat pe 9 noiembrie șeful Statului Major al Armatei SUA, generalul Mark Milley, estimând că există „o fereastră de oportunitate pentru negociere”.

Potrivit lui Mîhailo Podoliak, Moscova nu a făcut „nicio propunere directă” Kievului, preferând să-și transmită mesajele prin intermediari, inclusiv despre posibilitatea unei încetări a focului. Este o idee care nu are niciun sens pentru Kiev, care consideră că este vorba de un șiretlic al Kremlinului pentru a obține o pauză necesară în vederea pregătirii unei noi ofensive. „Rusia nu își dorește negocieri. Rusia duce o campanie de comunicare numită negocieri”, afirmă Podoliak. „Ea vrea doar să temporizeze. Între timp, își va forma recruții, va face rost de arme noi” și își va fortifica pozițiile, avertizează consilierul prezidențial ucrainean.

În pofida înfrângerilor suferite pe câmpul de luptă, Vladimir Putin încă crede „că poate să distrugă Ucraina”, subliniază Podoliak. „Aceasta este obsesia” lui și negocierile „nu au niciun sens”, insistă el.

Occidentul „nu face presiuni pe tema Ucrainei”, spune Podoliak cu regret. „Partenerii noștri încă cred că este posibil să ne întoarcem la vremea de dinainte de război când Rusia ar fi fost un partener de încredere”, explică el.

Contraofensiva continuă

Precedată de retragerile masive ale rușilor din regiunea Kiev, în martie, apoi din regiunea Harkov, în septembrie, eliberarea Hersonului, în noiembrie, reprezintă o evoluție „fundamentală” a acestui conflit, estimează consilierul prezidențial ucrainean.

Săltată de succese, Ucraina „nu își poate permite o pauză” în contraofensivă sa, în pofida instalării frigului și a zăpezii, care agravează situația pe câmpul de luptă, apreciază Mîhailo Podoliak. „Orice mică pauză nu ar face decât să crească pierderile suferite de Ucraina”, insistă el, în contextul în care armata rusă bombardează de câteva săptămâni încoace infrastructurile energetice ale țării invadate, condamnând astfel milioane de oameni la frig și la întuneric.

Regiunile Zaporojie și Luhansk sunt de-acum „direcții-cheie” pentru armata ucraineană, afirmă Podoliak, refuzând totuși să speculeze asupra unei operațiuni militare în vederea recuperării peninsulei Crimeea, anexată de Moscova în 2014.

Ucraina vrea arme noi

În acest context, autoritățile ucrainene speră să primească mai multe arme occidentale. „Ar fi foarte important să se facă acest lucru la iarnă”, subliniază el. „Avem nevoie de încă 150-200 de tancuri, aproximativ 300 de blindate”, o sută de sisteme de artilerie, 50-70 de lansatoare multiple de rachete, în special redutabilele HIMARS-uri americane, dar și „10-15 sisteme de apărare antiaeriană pentru a închide cerul”, explică el.

Podoliak a solicitat de sisteme americane de tip ATACMS, cu o rază de acțiune de 300 de kilometri, în condițiile în care sistemele aflate acum în dotarea Ucrainei pot atinge ținte ale inamicului situate până la 80 de kilometri.

În opinia sa, aceste sisteme vor „apropia sfârșitul războiului”, pentru că Ucraina ar reuși „să distrugă marile depozite” militare rusești situate în cele mai îndepărtate zone din teritoriile ocupate și care sunt deocamdată inaccesibile. Kievul „nu are nevoie” să atace ținte militare din interiorul Rusiei, dă asigurări el. „Războiul se va termina când ne vom recupera controlul asupra frontierelor și când Rusiei îi va fi frică de Ucraina”, a conchis Mîhailo Podoliak.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...