Consiliera lui Orban, vizită în Bacău: Dezvoltarea reţelei de învăţământ în limba maghiară din regiunea locuită de ceangăi se desfăşoară în forţă

Consiliera lui Orban, vizită în Bacău: Dezvoltarea reţelei de învăţământ în limba maghiară din regiunea locuită de ceangăi se desfăşoară în forţă

Dezvoltarea reţelei de învăţământ în limba maghiară din regiunea locuită de ceangăi (judeţul Bacău), coordonată de Asociaţia Ceangăilor Maghiari din Moldova (ACCM) se desfăşoară în forţă, a declarat însărcinatul premierului ungar, Katalin Szili, după vizita de două zile efectuată în această regiune. Katalin Szili a precizat, miercuri, Agenţiei de Presă MTI: Din delegaţia ungară au mai făcut parte însărcinatul premierului Ungariei, Zsigmond Járai, precum şi membrii Comisiei pentru Coeziune Naţională a Parlamentului Ungariei, iar vizita a vizat localităţile în care în ultimii patru ani au fost realizate investiţii cu sprijinul statului ungar.

Pe parcursul celor două zile au vizitat 13 localităţi în care ACCM a construit sau renovat grădiniţe, şcoli şi centre comunitare, cu sprijinul Guvernului Ungariei. În 34 de localităţi din regiune trăiesc aproximativ 55.000 de vorbitori de maghiară sau care se consideră ca fiind maghiari, iar în 22 de localităţi, aproximativ 2.200 de copii beneficiază şi de o masă pe zi, respectiv învaţă în limba maghiară şi îşi dezvoltă în mod continuu cunoştinţele despre cultura şi tradiţiile maghiare – a relatat Katalin Szili. În prezent, de predare se ocupă aproximativ 70 de profesori, iar pe lângă aceştia, ACCM mai are alţi 38 de angajaţi care se ocupă de activităţi de păstrare a tradiţiilor sau de predarea cântatului la instrumente populare.

Potrivit lui Katalin Szili, dezvoltările implementate de ACCM „au ajuns într-un loc foarte bun”. Sunt mândră de faptul că investiţiile nu au fost în zadar, a mai spus politicianul de la Budapesta. La cel mai recent recensământ, cel de anul trecut, judeţul Bacău a fost singurul judeţ din România în care numărul persoanelor care s-au declarat a fi maghiari a crescut, în comparaţie cu recensământul de acum zece ani, din 2011, fiind înregistrată o creştere cu 7% a numărului de maghiari.

„Am obţinut rezultate semnificative şi am încredere că dezvoltările din următorii ani vor ajuta şi mai mult oamenii care locuiesc aici, în a-şi păstra identitatea, oferindu-le acces la limba şi cultura maghiară, sprijinindu-i în cultivarea şi păstrarea tradiţiilor” – a spus Katalin Szili. Oficialul ungar a amintit că a vizitat pentru prima oară regiunea locuită de ceangăi în 2006, când era preşedintele Parlamentului Ungariei, vizita fiind efectuată împreună cu Bogdan Olteanu, preşedintele de atunci al Camerei Deputaţilor din România.

Un ziar din Târgu Mureş a scris, atunci că, „după regele maghiar Béla al IV-lea, Katalin Szili a fost primul demnitar maghiar care a vizitat această regiune”. Katalin Szili şi-a exprimat convingerea că programele din regiunea ceangăilor vor continua, întrucât Constituţia Ungariei prevede că statul ungar este responsabil şi pentru maghiarii care trăiesc în afara graniţelor ţării. „În măsura puterilor noastre, vom continua să ne ocupăm de aceste sarcini, întrucât rezultatele sunt palpabile”, a adăugat consilierul premierului Ungariei.


Citește și:

populare
astăzi

1 Document confidențial / Magistrații au jupuit statul de un miliard de euro, dându-l în judecată și apoi câștigând. Pretențiile câștigate, încă neachitat…

2 În ce țară trăim? / Un document după citirea căruia vomiți de scârbă / Uriașa listă a privilegiilor unui magistrat

3 VIDEO Priviți, coloană blindată rusească, făcută scrum la zeci de kilometri în spatele frontului din sud

4 „Halep s-a dopat“ / Un „guru” al presei românești admite o realitate dură pe baza probelor

5 Foarte interesante amănunte...