Consiliu informal JAI pe 25 ianuarie. PNL îndeamnă la prudență pe tema negocierilor pentru Schengen. Ce solicitase PSD

Consiliu informal JAI pe 25 ianuarie. PNL îndeamnă la prudență pe tema negocierilor pentru Schengen. Ce solicitase PSD

Prima reuniune informală a Consiliului JAI sub președinția suedeză a Consiliului UE va avea loc în perioada 25-27 ianuarie. România ar putea readuce pe agendă subiectul aderării la Schengen, însă părerile sunt împărțite în Coaliție.

Colegii de Coaliție îi cer ministrului PNL să readucă subiectul în atenția membrilor JAI FOTO Arhivă

În contextul invitației la reuniunea informală transmisă de președinția Suedeză, din perioada 25-27 ianuarie, atât membri ai Opoziției, cât și colegi din Coaliție, i-au cerut ministrului de Interne să readucă în discuție aderarea României la Schengen. 

PNL, prin vocea purtătorului de cuvânt Ionuț Stroe, a avertizat însă asupra faptului că, deși reuniunea din ianuarie reprezintă un moment important, dând asigurări că vor fi purtate negocieri, subiectul aderării nu trebuie forțat, în contextul în care nu este încă lămurită poziția Austriei și a Olandei. 

Ionuț Stroe: Cine pune presiuni, pune România în dificultate și periclitează demersul

România va deveni membră a spațiului european de liberă circulație, asta este o certitudine. Iar îndeplinirea acestui obiectiv național primează în fața oricăror jocuri politice de moment sau a câștigării unor “pariuri” referitoare la date-limită, lansate în presă”, a subliniat reprezentantul liberalilor pentru „Adevărul”. 

În același timp, purtătorul de cuvânt a subliniat că „este evident că, pentru garantarea unei decizii favorabile într-un consiliu JAI, România are nevoie de lămurirea votului Austriei și a votului mixt al Olandei (care s-a opus, în decembrie, admiterii Bulgariei, dar votul din JAI a fost pentru pachetul România+Bulgaria și a atras, astfel, opoziția Olandei)”.

„Între 25-27 ianuarie, la Stockholm, în Suedia, va avea loc un Consiliul informal JAI, ocazie cu care România va stabili o serie de discuții și negocieri strategice. Momentul din 25-27 ianuarie este important pentru continuarea procesului, având o strategie responsabilă, fără a forța punerea pe agenda următorului Consiliu JAI a aderării României la Schengen. Cine pune astfel de presiuni vrea să pună în dificultate România și periclitează întregul demers”, a mai completat Stroe.  

Liberalul a atras însă atenția că „trebuie să punem lucrurile în context”, explicând că „în Austria urmează o serie de alegeri regionale”, amintind de alegerile care urmează pentru liderii austrieci care s-au opus aderării României și Bulgariei la Schengen, invocând tema migrației, atât în discursul intern, cât și extern.  

Pe 29 ianuarie vor fi în landul Austria Inferioară, în care OVP (conservatorii aflați la putere la nivel federal) riscă să piardă teren, miza electorală fiind tocmai tema imigrației. Gerhard Karne, ministrul austriac al Internelor este originar din acest land, iar pentru el alegerile din 29 ianuarie sunt o miză personală. Apoi, în 5 martie vor fi alegeri în landul Carinthia, în care partidul naționalist și eurosceptic FPO speră într-o relansare electorală, agitând tema imigrației”, a mai explicat Ionuț Stroe. 

Victor Negrescu: „Să nu mire pe nimeni dacă Bulgaria va lăsa România în urmă”

 Eurodeputatul PSD Victor Negrescu a cerut anterior o abordare mai dinamică a temei aderării României la Schengen de către principalii lideri politici, dar și de diplomația de a București, indicând totodată primele reuniuni importante.  

Social-democratul a atras atenția că „toți am văzut ce a putut face Croația, prin aderarea la zona euro și la spațiul Schengen, începând cu 1 ianuarie, deși a intrat în Uniunea Europeană după România”.  

Negrescu a mai subliniat că „din păcate, nici nu a început bine anul că deja emisiunile TV sunt pline cu tot felul de comentarii politicianiste”, iar „de cealaltă parte, Bulgaria nu ezită să acționeze direct. Vizita de la Viena a președintelui social-democrat din Bulgaria deja produce rezultate”.  

Această abordare este corectă și reprezintă un fel de a face politică europeană care poate produce rezultate. Să nu mire pe nimeni dacă Bulgaria va lăsa România în urmă dacă se va pune problema, o fac deja privind aderarea la zona euro. Doar la noi necunoscătorii au fost ezitanți”, a mai arătat social-democratul.  

Eugen Tomac: „O oportunitatea de a pune în discuție aderare la Schengen”

Din Opoziție, șeful PMP, Eugen Tomac, a anunțat pe Facebook că invitația transmisă ministrului Lucian Bode de către președinția suedeză a Consiliului European este una importantă.

 „Vorbim de oportunitatea pe care acesta o are de a pune în discuție, chiar și într-un format informal, chestiunea accesului nostru în spațiul Schengen. Rămâne de văzut dacă, de această dată, dialogul, perseverența și capacitatea de negociere a actualului guvern vor fi mai reușite decât până acum”, a scris Eugen Tomac pe Facebook

Aderarea României și Bulgariei la Schengen, blocată 

Consiliul JAI nu a putut da un vot unanim în decembrie, anul trecut, privind primirea României și Bulgariei în Schengen, fiind înregistrate două voturi împotrivă, ale Austriei și Olandei.

Austria a continuat astfel să se opună, în ciuda susținerii europene pentru accederea României. Olanda a explicat însă că e de acord cu intrarea României în Schengen, dar rămâne împotriva intrării Bulgariei.

Negocieri pentru un nou vot în JAI

Ulterior, Viena avertizat conducerea de la București că va da un vot pozitiv pentru aderarea la Schengen când vor scădea cererile de azil în Austria. Condiția vizează politicile UE, nicidecum România, scenariul fiind, de fapt, o amânare a soluționării problemei, spun specialiștii consultati de „Adevărul“. De altfel, Cancelarul Austriei, Karl Nehammer, a mers la Consiliul European cu cinci condiții pe care le pune pentru deblocarea negocierilor privind extinderea Schengen. 


Citește și:

populare
astăzi

1 „Încercați să deschideți negocierile, implicați-i pe chinezi și puneți arma pe masă”

2 Vă prezentăm imagini cu noi consilieri aleși în Burnley și Leeds...

3 O știre pozitivă despre România

4 Acest ofițer ucrainean din Donbas i-a executat pe comandanții ruși din regimentul în care a fost încorporat cu forța

5 VIDEO Dacă imaginile sunt reale, este cel mai mare dezastru înregistrat de ruși de la invadarea Ucrainei...