Consiliul Concurenței propune crearea unei aplicații web pentru compararea prețurilor la carburanți

Consiliul Concurenței propune crearea unei aplicații web pentru compararea prețurilor la carburanți

Consiliul Concurenței propune crearea unei baze de date și a unei aplicații web/mobile pentru compararea prețurilor la carburanți, aceasta fiind una dintre recomandările instituției pentru a stimula competiția pe această piață, potrivit raportului "Mediul concurențial românesc - evoluții în sectoare esențiale" 2016.

Autoritatea de concurență a realizat o analiză a prețurilor carburanților din România, în comparație cu cele de pe piețele europene, în perioada 5 ianuarie — 5 iulie 2016.

"Sectorul comercializării cu amănuntul de carburanți (benzină și motorină) ocupă un loc important în economia românească, având impact direct asupra celorlalte sectoare economice, precum și asupra consumatorilor. Caracteristicile principale ale acestui sector nu diferă foarte mult de restul țărilor europene, structura acestuia fiind, în linii mari, de oligopol. Mai exact, cea mai mare parte a ofertei de pe această piață este concentrată în portofoliul unui număr restrâns de companii petroliere (OMV-Petrom, Lukoil, Rompetrol, MOL, Gazprom, SOCAR și NIS). Pe această piață mai activează, de asemenea, o serie de întreprinderi neintegrate vertical, cu resurse financiare inferioare celor din prima categorie, care administrează stații de distribuție carburanți", se arată în raport.

Analiștii Consiliului Concurenței au comparat evoluția prețurilor cu și fără taxe în România și în celelalte state europene și au ajuns la concluzia că "se poate aprecia că taxele pentru benzină și motorină sunt relativ mici la nivelul României, comparativ cu cele practicate în alte state membre UE, situație accentuată în primul semestru din anul 2016, ca efect al reducerii TVA-ului de la 24% la 20%".

"În ceea ce privește prețurile fără taxe pentru benzină și motorină, la data de 4 iulie 2016, se poate observa (...) faptul că, în România prețurile se situau peste nivelul mediu practicat în statele membre din Uniunea Europeană, în timp ce prețurile cu taxe erau sub nivelul mediu practicat în statele membre din Uniunea Europeană, ceea ce indică un nivel de taxare pentru motorină și benzină mai mic la nivelul României, comparativ cu prețurile practicate în cadrul UE, la data de 4 iulie 2016", se mai arată în documentul citat.

În ceea ce privește recomandările pentru stimularea concurenței pe această piață, dar și pentru a asigura consumatorului posibilitatea de a alege carburanții cu cel mai bun raport calitate-preț, Consiliul Concurenței consideră necesară crearea unei baze de date care să conțină lista tuturor companiilor care comercializează carburanți, amplasarea geografică a benzinăriilor deținute de fiecare, tipurile de carburanți (benzină și motorină) comercializate în fiecare benzinărie și prețurile la pompă.

"Pentru crearea acestei baze de date, Guvernul ar trebui să emită un act normativ prin care să oblige toate întreprinderile care dețin benzinării active să furnizeze datele necesare, dar și să transmită on-line (printr-un sistem pe bază de parolă) toate modificările efectuate la nivelul prețurilor carburanților, care să fie înregistrate în timp real (maxim 30 de minute de la modificare). Această bază de date trebuie să constituie elementul central al unei aplicații web și/sau al unei aplicații mobile cu acces gratuit din partea consumatorilor, prin care aceștia pot afla care sunt cele mai apropiate (ex: 10) benzinării, localizarea geografică și prețurile oferite de acestea (eventual, în ordine crescătoare pentru a vedea care este compania cu cel mai mic preț). Astfel, consumatorul are posibilitatea de a alege, având la îndemână informații importante cu privire la oferta existența pe piață în zona geografică
de interes pentru consumatorul respectiv", au arătat autorii raportului.

Potrivit acestora, o astfel de bază de date ar fi utilă nu numai pentru consumatori, dar și pentru Consiliul Concurenței în exercitarea atribuțiilor de monitorizare a pieței carburanților. De asemenea, accesul la această baza de date al altor instituții (ex: Ministerul Energiei) ar putea constitui o sursă importantă de informații utile pentru elaborarea analizelor din activitatea specifică a acestora.

Totodată, Consiliul Concurenței recomandă Guvernului (Ministerul Transportului) instalarea, la intrarea pe fiecare autostradă, a unor panouri de informare care să conțină următoarele date: numele companiei care deține benzinăria, poziția la care se află pe autostrada (ex: km 77) și prețurile practicate la carburanți. Și această recomandare are rolul de mări transparența pe piață, venind în sprijinul consumatorilor prin facilitarea accesului la informația privind oferta existența pe piață și alegerea celei pe care o consideră cea mai potrivită.

"În funcție de lungimea autostrăzii și de cantitatea de carburant disponibilă la un moment dat, un consumator care cunoaște toate companiile prezente pe o anumită autostradă, precum și prețurile practicate de fiecare dintre acestea, poate lua decizia optimă cu privire la compania de la care va alimenta. De asemenea, cunoașterea poziției benzinăriilor încă de la intrarea pe autostradă îi oferă consumatorului timp suficient pentru a lua cea mai bună decizie de cumpărare", au explicat oficialii Concurenței.

Ei susțin, de asemenea, că este necesară stimularea concurenței manifestate pe autostrăzi. Deși România nu dispune de un număr important de kilometri în regim de autostrăzi, acestea reprezintă o necesitate și o prioritate la nivel național. Prin urmare, construcția unor noi autostrăzi va atrage automat și necesitatea existenței unor benzinării care să deservească conducătorii auto ce se deplasează pe autostradă.

De asemenea, Consiliul Concurenței recomandă analizarea de către organele competențe a posibilității modificării legislației din domeniul achizițiilor publice, astfel încât, în situația unor proceduri de licitații publice pentru construcția de benzinării pe autostrăzi (indiferent dacă sunt deja construite sau nou construite), operatorii care nu au prezență în zona respectivă (orașul sau segmentul de drum apropiat locației pentru care se licitează), să aibă o pondere semnificativă în punctajul pe baza căruia se stabilește câștigătorul.

Totodată, ar fi utilă și publicarea de către Ministerul Energiei/Ministerul Economiei, Comerțului și Relațiilor cu Mediul de Afaceri a rezultatelor controalelor efectuate cu privire la calitatea carburanților.

În ceea ce privește creșterea ofertei, piața comercializării cu amănuntul de carburanți din România este dominată de companii petroliere, membre ale unor grupuri internaționale cu vastă experiență în acest domeniu (de exemplu OMV, MOL, Lukoil), dar și cu resurse financiare importante. Creșterea sau diversificarea ofertei de carburanți ar putea determina reducerea prețurilor acestor produse, acest avantaj fiind în ultima instanța în folosul consumatorilor. Însă, pentru că presiunea concurențială asupra companiilor deja active în România să aibă acest efect, este necesară o reacție din partea unor companii cu resurse financiare comparabile.

"O soluție în acest sens ar fi reprezentată de intrarea pe piață carburanților a marilor lanțuri de hiper/supermarketuri prezente în România. Această activitate nu ar fi una complet nouă pentru acestea, cu atât mai mult cu cât ele desfășoară deja activități de comercializare a carburanților în alte state europene (ex: Franța, Germania, Regatul Unit), având o pondere importantă în
cadrul piețelor naționale respective. Mai mult, lanțurile de hipermarketuri dispun deja, într-o formă sau altă, de spațiu suficient pentru amplasarea benzinăriilor în imediată vecinătate a magazinelor de desfacere produse alimentare/nealimentare, putând astfel profita de afluxul de clienți care pot deveni, în același timp, și cumpărători ai carburanților comercializați", se mai arată în raportul Consiliului Concurenței.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”