Consiliul de Stat turc confirmă retragerea ţării din Convenţia de la Istanbul

Consiliul de Stat turc confirmă retragerea ţării din Convenţia de la Istanbul

Mai multe grupuri, inclusiv partide politice şi ONG-uri pentru drepturile omului, au solicitat Consiliului de Stat, anularea deciziei de retragere din Convenţia de la Istanbul.

Hotărârea de retragere din Convenţia de la Istanbul a fost luată prin decret prezidenţial la 20 martie 2021.

Principalul partid de opoziţie din Turcia, CHP, şi-a comunicat intenţia de a contesta hotărârea Consiliului de Stat.

„Când vom fi la putere, vom reveni în Convenţia de la Istanbul din prima săptămână, chiar din primele 24 de ore”, a afirmat liderul partidului, Kemal Kilicdaroglu.

Manifestaţii au avut loc la anunţul părăsirii tratatului în luna martie a anului 2021, o hotărâre care a stârnit un val de critici din partea ţărilor europene la adresa preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan.

Programul „Stop feminicidului” a lansat un apel la noi manifestaţii, marţi seară, în mai multe oraşe din Turcia, inclusiv la Istanbul şi Izmir în semn de protest faţă de hotărârea Consiliului pe care aceasta a catalogat-o drept „ilegală”.

„Consiliul de Stat a apreciat că preşedintele turc a făcut uz de puterea sa discreţionară. Este terifiant din punct de vedere juridic”, a afirmat Ipek Bozkurt, avocatul platformei.

„Această eroare ar fi trebuit să fie oprită de justiţia turcă”, a mai adăugat ea pentru AFP.

Convenţia de la Istanbul a fost semnată de 36 de ţări şi stabileşte cadrul legal şi instituţional pentru combaterea violenţelor sexiste.

Guvernul turc şi-a motivat hotărârea de abandona tratatul, pe care l-a semnat în anul 2011, acuzând că încurajează homosexualitatea şi ameninţă structura familiei tradiţionale.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...