Constantinescu (ANPC): Operatorul de combustibil amendat din zona Beiuş se distra că amenda plătită e prea mică
Comerciantul de combustibil din zona Beiuş amendat de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului (ANPC) se distra ulterior în mediul online că valoarea amenzii este mult mai mică faţă de câştigurile realizate în acea perioadă, a declarat, marţi, preşedintele ANPC, Horia Constantinescu, la o dezbatere despre drepturile consumatorilor.
"Cei din instituţiile guvernamentale trebuie ca în acest permanent dialog (cu consumatorii, n.r.) să poată transmite la rândul lor informaţii bazate pe surse responsabile din piaţă. Gândiţi-vă că toată situaţia creată în legătură cu comerţul de combustibil a pornit de la un mesaj în online cu referire la un operator economic - astăzi sancţionat - din zona Beiuş. Dacă aţi vrea să intrăm în meandrele cunoaşterii acestei sancţiuni şi acestei abateri, pot să vă spun că respectivul operator economic, la nici o oră după încheierea documentului de control, se distra în mediul online că amenda plătită reprezintă mult prea puţin faţă de cât ar fi câştigat el în perioada respectivă", a afirmat Horia Constantinescu.
Preşedintele ANPC a apreciat că amenzile sunt prea mici pentru astfel de situaţii.
"De ce spun acest lucru: pentru că alături de comunicare mai trebuie să comunicăm ceva de la nivelul instituţiilor: amenzile sunt prea mici pentru astfel de situaţii, jumătate din minim ne situează pe noi nu în Cenuşăreasa, ci în Fetiţa cu Chibrituri a autorităţilor de control. Noi scriem 100.000 (de lei, n.r.) pe pagină, din care respectivul operator economic poate plăti o sumă derizorie. Am stat de vorbă între noi, autorităţile cu atribuţii de control, este momentul să ne trezim la realitate şi să trezim piaţa la realitate. Nu îmi doresc să aplic sancţiuni mari, îmi doresc ca forma preventivă a comunicării acestora să fie cea care lămureşte piaţa de ce să-ţi iei o amendă raportată la cifra de afaceri când mai bine eşti corect şi nu trebuie să te gândeşti la astfel de sancţiuni. Deci comunicarea trebuie să fie inclusiv aceasta: stai potolit, respectă legea, respectă consumatorii, pentru că altfel amenda va fi una dură, nu va fi la nivel de beletristică, ca până acum", a adăugat Horia Constantinescu.
Mai multe instituţii, printre care Consiliul Concurenţei, ANAF, ANPC şi Ministerul Muncii, au anunţat controale la benzinării după ce, la jumătatea săptămânii trecute, benzinăriile au fost asaltate de şoferi, speriaţi că preţul carburanţilor va depăşi 10 lei pe litru, aşa cum s-a vehiculat în spaţiul public. Pe reţelele de socializare au apărut poze cu şoferi care cumpărau carburanţi în pungi, damigene, containere şi butoaie.
La momentul respectiv, ministrul Energiei, Virgil Popescu, a îndemnat românii la calm, spunând că există suficiente stocuri şi preţurile nu au niciun motiv să crească.
Totodată, Consiliul Concurenţei a precizat că monitorizează piaţa carburanţilor şi investighează situaţiile în care preţurile au crescut foarte mult, fără a avea o justificare economică. Potrivit Consiliului Concurenţei, anticiparea unui anumit preţ ce ar trebui practicat de către o companie şi anunţarea acestuia în piaţă poate intra sub incidenţa prevederilor Legii Concurenţei. Companiile trebuie să îşi stabilească în mod independent politica de preţuri, în funcţie de propria strategie şi de structura costurilor implicate de desfăşurarea activităţii, înţelegerile şi/sau acţiunile concertate referitoare la comportamentul pe piaţă fiind sancţionate de legislaţia în domeniu.
În aceste condiţii, benzinăriile au fost amendate, până acum, de Garda de Mediu, ANPC şi Inspecţia Muncii. AGERPRES