Consumul de acizi grași omega-3 reduce riscul de boli de inimă (studiu)

Consumul de acizi grași omega-3 reduce riscul de boli de inimă (studiu)

Acizii grași omega-3 din pește și din suplimentele alimentare contribuie la reducerea posibilității de a dezvolta boli de inimă, conform unui studiu recent realizat în Statele Unite. Acest beneficiu a fost observat și în cazul persoanelor care manifestă deja un risc crescut în acest sens din cauza nivelurilor mari de colesterol ''rău'' (LDL) din sânge, informează marți Reuters.

Asociația Americană a Inimii (American Heart Association) recomandă consumul a cel puțin două porții de pește pe săptămână sau suplimentele cu acizi grași omega-3 când acest lucru nu este posibil. Cercetări anterioare au demonstrat că acizii grași omega-3 contribuie la scăderea concentrației de grăsimi din sânge, a formării de depozite de grăsimi pe artere (ateroscleroză) și a riscului de aritmie dar și la o ușoară diminuare a tensiunii arteriale.

În cadrul cercetării recente, oamenii de știință americani au examinat studii publicate anterior cu privire la doi acizi grași omega-3: EPA (acid eicosapentaenoic) și DHA (acid docosahexaenoic). Ei au concluzionat că prezența alimentelor bogate în aceștia, sau administrarea de suplimente cu omega-3, a dus la reducerea cu 18% a riscului de boli de inimă.

De asemenea, s-a observat scăderea cu 16% a riscului de boli de inimă în cazul persoanelor cu niveluri ridicate de trigliceride în sânge, și cu 14% în cazul pacienților cu un nivel crescut al LDL — lipoproteina cu densitate joasă, cu cel mai mare nivel de colesterol — supranumit și ''colesterol rău''.

Pentru a stabili conexiunea dintre acizii grași omega-3 și bolile de inimă, oamenii de știință au analizat informații din cadrul a 18 teste în care 93.000 de persoane au primit, în mod aleator, anumite cantități din acești compuși, dar și de la alte 17 teste în care au fost implicate 732.000 de persoane pe perioade lungi. În tot acest timp subiecții și-au menținut alimentația obișnuită.

''Dovezile acumulate din toate studiile susțin rolul benefic al EPA și DHA în cazul bolilor coronariene, iar cele mai importante efecte au fost observate printre cei care pot beneficia considerabil de pe urma EPA și DHA, cum sunt persoanele cu niveluri ridicate ale trigliceridelor și cele cu niveluri ridicate de colesterol lipoproteic cu densitate joasă'', a declarat Dominik Alexander, cel care a condus cercetarea, din cadrul EpidStat Institute.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 O nouă arestare la vârf în Rusia

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…