Consumul de acizi grași omega-3 reduce riscul de boli de inimă (studiu)

Consumul de acizi grași omega-3 reduce riscul de boli de inimă (studiu)

Acizii grași omega-3 din pește și din suplimentele alimentare contribuie la reducerea posibilității de a dezvolta boli de inimă, conform unui studiu recent realizat în Statele Unite. Acest beneficiu a fost observat și în cazul persoanelor care manifestă deja un risc crescut în acest sens din cauza nivelurilor mari de colesterol ''rău'' (LDL) din sânge, informează marți Reuters.

Asociația Americană a Inimii (American Heart Association) recomandă consumul a cel puțin două porții de pește pe săptămână sau suplimentele cu acizi grași omega-3 când acest lucru nu este posibil. Cercetări anterioare au demonstrat că acizii grași omega-3 contribuie la scăderea concentrației de grăsimi din sânge, a formării de depozite de grăsimi pe artere (ateroscleroză) și a riscului de aritmie dar și la o ușoară diminuare a tensiunii arteriale.

În cadrul cercetării recente, oamenii de știință americani au examinat studii publicate anterior cu privire la doi acizi grași omega-3: EPA (acid eicosapentaenoic) și DHA (acid docosahexaenoic). Ei au concluzionat că prezența alimentelor bogate în aceștia, sau administrarea de suplimente cu omega-3, a dus la reducerea cu 18% a riscului de boli de inimă.

De asemenea, s-a observat scăderea cu 16% a riscului de boli de inimă în cazul persoanelor cu niveluri ridicate de trigliceride în sânge, și cu 14% în cazul pacienților cu un nivel crescut al LDL — lipoproteina cu densitate joasă, cu cel mai mare nivel de colesterol — supranumit și ''colesterol rău''.

Pentru a stabili conexiunea dintre acizii grași omega-3 și bolile de inimă, oamenii de știință au analizat informații din cadrul a 18 teste în care 93.000 de persoane au primit, în mod aleator, anumite cantități din acești compuși, dar și de la alte 17 teste în care au fost implicate 732.000 de persoane pe perioade lungi. În tot acest timp subiecții și-au menținut alimentația obișnuită.

''Dovezile acumulate din toate studiile susțin rolul benefic al EPA și DHA în cazul bolilor coronariene, iar cele mai importante efecte au fost observate printre cei care pot beneficia considerabil de pe urma EPA și DHA, cum sunt persoanele cu niveluri ridicate ale trigliceridelor și cele cu niveluri ridicate de colesterol lipoproteic cu densitate joasă'', a declarat Dominik Alexander, cel care a condus cercetarea, din cadrul EpidStat Institute.

AGERPRES


populare
astăzi

1 Monica Pop și prietenele sale, date afară dintr-un restaurant din Capitală. „S-a purtat execrabil”

2 „Nemuritorii” / șefii încremeniți în funcții publice din instituții-cheie

3 Cât de importantă mai e România pentru aliați. Mesajul al lui Armand Goșu: „Occidentalii nu-s tâmpiți să-i facem din vorbe”

4 Scandal în Franţa, după ce soția președintelui a fost înregistrată făcând o remarcă vulgară despre activistele feministe. „E timpul ca soții Macron să…

5 Recorder / Documentar devastator despre starea Justiției din România, în ziua în care CCR decide dacă magistrații își merită pensiile speciale