Contestație DNA: Instanța de fond nu a motivat cum a analizat caracterul științific al lucrărilor elaborate de Mihai Stoica

Contestație DNA: Instanța de fond nu a motivat cum a analizat caracterul științific al lucrărilor elaborate de Mihai Stoica

Din motivarea instanței de fond nu rezultă modul în care a analizat caracterul științific al lucrărilor elaborate de Mihai Stoica și nici modul în care a analizat dacă aceste lucrări chiar au fost elaborate de condamnat, se arată în contestația DNA față de sentința Judecătoriei Sectorului 4 privind eliberarea condiționată a fostului manager al clubului Steaua București.

Procurorii DNA consideră că judecătorul nu ar trebui să susțină că nu are posibilitatea de a analiza caracterul științific al unei lucrări, având datoria să dispună administrarea oricăror mijloace de probă pe care le consideră necesare pentru a se constata dacă lucrările au caracter științific și dacă au fost elaborate de deținut. Se reamintește, totodată, că a devenit de notorietate modul în care numeroși condamnați au elaborat un număr record de lucrări cu caracter științific într-un timp extrem de scurt, deși anterior nu avuseseră preocupări de acest gen.

Procurorii atrag atenția totodată asupra faptului că, în cazul în care nu s-ar lua în considerare cele 120 de zile de reducere a pedepsei de care ar beneficia condamnatul în schimbul celor patru lucrări pe care le-a publicat, fracția de două treimi din pedeapsă, după care se poate dispune liberarea condiționată, nu a fost realizată.

În contestație se mai apreciază și că nu există destule elemente care să demonstreze că perioada executată de Mihai Stoica a fost suficientă pentru reeducarea acestuia și că scopul pedepsei a fost atins.

Judecătoria Sectorului 4 a admis, pe 4 ianuarie, cererea de eliberare condiționată din închisoare a lui Mihai Stoica, fost manager al clubului Steaua București, care execută la Penitenciarul Jilava o condamnare de 3 ani și 6 luni primită în dosarul transferurilor din fotbal.

Mihai Stoica a primit în decembrie 2015 aviz favorabil din partea unei comisii de la Penitenciarul Jilava pentru a fi eliberat condiționat, după ce a executat un an și nouă luni din condamnarea de 3 ani și 6 luni.

Până în prezent, trei condamnați din acest dosar au fost eliberați condiționat. Este vorba despre Jean Pădureanu, George Copos și Gheorghe Popescu.

Pe 4 martie 2014, judecătorii Curții de Apel București au decis condamnarea la închisoare cu executare a celor opt oameni din fotbal inculpați în dosarul transferurilor.

Astfel, George Copos, fostul acționar majoritar al FC Rapid, a fost condamnat la 3 ani și 8 luni de închisoare, Mihai Stoica, managerul general al FC Steaua, la 3 ani și 6 luni de detenție, Cristian Borcea, fost acționar al FC Dinamo — 6 ani și 4 luni, Ioan Becali — 6 ani și 4 luni, Victor Becali — 4 ani și 8 luni.

De asemenea, Jean Pădureanu, fost președinte al clubului Gloria Bistrița, a fost condamnat la 3 ani și 4 luni de închisoare cu executare în același dosar, Gheorghe Popescu — 3 ani, o lună și 10 zile de închisoare cu executare, iar Gheorghe Nețoiu — 3 ani și 4 luni de detenție cu executare.

Potrivit DNA, faptele săvârșite de cei opt oameni din fotbal au provocat un prejudiciu total de aproape 1,5 milioane de dolari în dauna statului și de peste 10 milioane de dolari în dauna a patru cluburi de fotbal, o parte dintre banii obținuți din transferuri fiind "spălați" prin intermediul unor firme off-shore.

Rechizitoriul întocmit de procurori se referă la 12 transferuri ale unor fotbaliști români efectuate de la cluburile Dinamo București, Rapid București, Gloria Bistrița și Oțelul Galați către cluburi din străinătate, în perioada 1999 — 2005.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?

5 Nu le zice rău Ciucă...