Continuă protestele violente în Franța după ce poliția a împușcat mortal un tânăr de 17 ani VIDEO

Continuă protestele violente în Franța după ce poliția a împușcat mortal un tânăr de 17 ani VIDEO

Cel puțin 150 de persoane au fost arestate în Franța în a doua noapte de proteste după împușcarea mortală a unui șofer de 17 ani de către poliție, în timpul unui control în trafic.

Proteste în Franța (arhivă) FOTO: Profimedia

Primării, școli și secții de poliție au fost incendiate sau atacate în regiunea Parisului și în alte orașe. Președintele Emmanuel Macron a declarat că revoltele sunt "nejustificate". El organizează acum o ședință de criză a cabinetului, scrie BBC .

Nahel M (17 ani) a fost împușcat de la distanță în timp ce conducea și s-a prăbușit după aceea.

Într-o postare pe rețelele de socializare, ministrul de interne Gérald Darmanin a condamnat escaladarea tulburărilor, spunând că Franța a asistat la "o noapte de violență insuportabilă".

Ciocniri au fost raportate în suburbiile Parisului - dar unele dintre cele mai violente confruntări au fost în Nanterre, unde adolescentul a fost împușcat mortal.

Videoclipurile distribuite pe rețelele de socializare au arătat mașini incendiate și magazine percheziționate miercuri în regiunea Parisului.

O închisoare din Fresnes, la sud de capitală, a fost, de asemenea, atacată cu focuri de artificii de protestatari peste noapte, relatează AFP.

Agenția de știri a declarat că videoclipurile arată aproximativ 20 de tineri care atacă intrarea în închisoare cu artificii și proiectile.

Violența a fost concentrată în special în jurul cartierului Pablo-Picasso, unde tinerii au ieșit în stradă după apusul soarelui.

"Se retrag! Să mergem, băieți, să mergem, moarte polițiștilor!", a strigat unul dintre protestatari, în timp ce diverse mașini și coșuri de gunoi au fost incendiate.

În orașul nordic Lille, imagini postate online au arătat oameni în interiorul primăriei din suburbia Mons-en-Barœul dând foc documentelor și scaunelor.

Și în altă parte, în orașul vestic Rennes, aproximativ 300 de persoane s-au adunat pentru a aduce un omagiu adolescentului - dintre care unii au aprins focuri și au fost dispersați de poliție.

Marți, președintele francez Emmanuel Macron a declarat că împușcarea lui Nahel este "de neiertat". Dar comentariile sale au atras o reacție furioasă din partea sindicatelor din poliție, care l-au acuzat că s-a grăbit să-i judece pe ofițerii implicați.

Sindicatul Poliției Alianței a cerut ca aceștia să fie prezumați nevinovați până când vor fi găsiți vinovați, în timp ce rivalul Unité SGP Police a vorbit, de asemenea, despre intervenții politice care au încurajat "ura anti-polițiști".

Mama lui Nahel, Mounia, vorbind într-un videoclip pe rețelele de socializare, a spus că i-au luat copilul și au îndemnat oamenii să se alăture unui marș în memoria fiului ei.

"Era încă un copil. Avea nevoie de mama lui", a spus ea. "M-a sărutat la revedere dimineața și mi-a spus: "Te iubesc, mamă".

"O oră mai târziu, mi s-a spus că cineva mi-a împușcat fiul. Ce trebuie să fac? El a fost viața mea. El a fost totul pentru mine."

Ofițerul acuzat că l-a ucis, care a spus că a tras pentru că a simțit că viața îi este în pericol, se află în custodie sub acuzația de ucidere voluntară.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat