Contraofensiva ucraineană: blindatele occidentale în acțiune împotriva apărării rusești. Noua armă a invadatorilor

Contraofensiva ucraineană: blindatele occidentale în acțiune împotriva apărării rusești. Noua armă a invadatorilor

Generalul Oleksandr Tarnavski, responsabil de contraofensiva din sudul Ucrainei, spune că liniile de apărare stratificate construite de ruși îngreunează înaintarea în pofida faptului că trupele aflate sub comanda sa dispun de echipamente occidentale.

FOTO Shutterstock

În plus, soldații ruși au dat dovadă în ultimul timp de „profesionalism”, împiedicând forțele ucrainene să „avanseze rapid”, mărturisește generalul Tarnavski într-un interviu acordat pentru BBC.

„Nu subestimez inamicul”, adaugă el.

Ultimele informații de pe câmpul de luptă sugerează că armata ucraineană a intrat într-o nouă etapă a contraofensivei. Institutul pentru Studiul Războiului evaluează că forțele ucrainene par să fi trecut de „anumite poziții defensive ale Rusiei”.

Dar există puține dovezi că tancurile și vehiculele blindate furnizate de Occident sunt capabile să încline balanța în mod decisiv în favoarea Ucrainei, notează BBC.

Blindatele occidentale poartă deja „cicatricile luptei”

Mai multe tancuri Leopard și vehicule de luptă Bradley au fost avariate sau distruse în primele zile ale contraofensivei, în apropierea orașului Orikhiv.

Brigada 47 a Ucrainei, care fusese în mare parte antrenată și echipată de occidentali pentru a străpunge liniile rusești, a fost în scurt timp oprită de mine și apoi țintită de artilerie.

Rușii au distribuit mai multe clipuri video privind acest incident, susținând că ofensiva Ucrainei a eșuat deja. În realitate, a fost vorba mai degrabă de un regres precoce decât de o lovitură decisivă.

Un corespondent al BBC a vizitat atelierul în aer liber al Brigăzii 47, ascuns într-o pădure din spatele liniei frontului, unde mecanicii încearcă să repare mai mult de o duzină de vehicule blindate - cele mai multe dintre ele Bradley, de fabricație americană.

Aceste vehicule poartă acum „cicatricile luptei”, având șenilele sparte şi roţile rupte - semne că s-au ciocnit de minele instalate de ruși.

„Cu cât reușim să le reparăm mai repede, cu atât mai repede le putem trimite din nou în prima linie pentru a salva viața cuiva”, spune Serhii, unul dintre mecanici.

Dar el admite că unele vehicule nu mai pot fi reparate și fie vor fi folosite ca piese de schimb, fie vor fi „returnate partenerilor” pentru a fi refăcute.

Minele, un obstacol greu de trecut

Deși blindatele occidentale au oferit trupelor ucrainene o protecție mai bună, totuși nu au reușit să treacă de câmpurile de mine rusești - una dintre cele mai mari bariere pentru înaintarea Ucrainei.

Brigada a 47-a folosește acum unele dintre tancurile sale mai vechi, de fabricație sovietică, pentru a curăța câmpurile de mine. Dar nici acestea nu pot scăpa de explozibilii ascunși în pământ, chiar dacă sunt echipate cu echipamente speciale de deminare.

Mai aproape de linia frontului, comandantul Maksim arată către tancul său T-64, care și-a pierdut una dintre cele două role anti-mine cu care fusese echipat.

„În mod normal, rolele noastre pot rezista până la patru explozii”, dar rușii au pus minele una peste alta pentru a distruge echipamentul de deminare, spune el.

„Este foarte greu, pentru că sunt prea multe mine”, explică Maksim.

Noua armă a rușilor

Pentru prima dată în acest război, soldații ucraineni sunt cel mai adesea răniți de mine decât de artilerie: „Când înaintăm, întâlnim câmpuri de mine peste tot”, afirmă un soldat cu numele de cod DOC.

Potrivit lui DOC, soldații ruși folosesc de două săptămâni încoace mine controlate de la distanță. „Când soldații noștri ajung în tranșee, ei apasă un buton și acestea explodează, ucigându-ne prietenii”, spune el.

Există o logică militară a ofensivei din sudul Ucrainei. Acest teritoriu este văzut drept cheia divizării forțelor ruse. Dar concentrarea pe această axă înseamnă că Ucraina atacă cea mai întărită linie de apărare a rușilor.

„Lentă sau nu, ofensiva are loc și cu siguranță își va atinge scopul”, dă asigurări generalul Tarnavski.

„Orice apărare poate fi străpunsă, dar este nevoie de răbdare, timp și acțiuni pricepute”, conchide generalul ucrainean.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 După America Express, copiii Andreei Esca fac din nou echipă la Antena 1. Alexia Eram: „M-am simțit foarte bine la filmări”

3 „Ar fi primul val al ofensivei”

4 Voi vedeți ce se întâmplă în Polonia?

5 Ovidiu Popescu, umilință maximă din partea patronului. Cu ce echipă va semna cel mai vechi om din lotul FCSB