Controlorii de trafic aerian intră vineri în grevă de avertisment timp de două ore

Controlorii de trafic aerian intră vineri în grevă de avertisment timp de două ore

Sindicatul Serviciilor de Trafic Aerian (ATSR) va declanșa, vineri, între orele 11:00-13:00, o grevă de avertisment, deoarece contractul colectiv de muncă a expirat din data de 1 septembrie 2016, dar și pentru că nu s-a ajuns la nicio înțelegere în privința revendicărilor salariaților, a declarat, luni, pentru AGERPRES, liderul sindical Gabriel Tudorache.

Principalele nemulțumiri ale salariaților ROMATSA vizează lipsa unui nou contract colectiv de muncă pentru perioada 2016/2017, faptul că nu se mai fac angajări, nu există buget, iar conducerea Regiei este una interimară.

"Având în vedere că pe timpul negocierilor ce au avut loc în vederea perfectării unui nou CCM pentru perioada 2016/2017 părțile implicate în negociere, respectiv sindicatul reprezentativ ATSR, pe de o parte, și RA ROMATSA, pe de altă parte, nu au ajuns la o înțelegere cu privire la revendicările formulate de salariați, sindicatul reprezentativ a obținut acordul a mai mult de jumătate din numărul de membri ai acestuia de a declara grevă de avertisment la nivelul RA ROMATSA, toate subunitățile, în data de 12 mai 2017, între orele 11:00 — 13:00", se arată într-un document al ATSR, obținut luni de AGERPRES.

Sindicaliștii din ROMATSA precizează că, începând cu data de 1 septembrie 2016, CCM 2015/2016 a expirat, iar concilierea ce a avut loc prin intermediul reprezentantului ITM București la nivelul unității a eșuat, potrivit procesului verbal nr. 24963, încheiat în data de 21.11.2016. Cu toarte acestea, Comisia de negociere a ATSR a continuat negocierile și după această conciliere eșuată, dar nici până în prezent nu s-a ajuns la o înțelegere cu patronatul cu privire la revendicările formulate de către salariați prin reprezentanți sindicali.

Potrivit sursei citate, în timpul grevei se va asigura mai mult de o treime din activitatea normală a ROMATSA, iar organizatorii acesteia, respectiv comisia de negociere a sindicatului ATSR, au disponibilitatea de a continua negocierile cu patronatul în vederea soluționării revendicărilor.

"Personalul CTA participant la grevă va asigura o treime din activitate în intervalul 11:00-13:00, prin măsuri de control al fluxurilor de trafic aerian asigurate prin intermediul organismelor corespunzătoare ale EUROCONTROL, în baza notificării corespunzătoare din partea ROMATSA", se arată în document.

Greva controlorilor de trafic aerian nu va afecta zborurile monarhilor, șefilor de stat, premierilor și miniștrilor, zborurile misiunilor de căutare și salvare, zborurile militare, zborurile umanitare și zborurile de poliție aeriană.

În cazul în care greva de avertisment nu are ca efect soluționarea revendicărilor și încheierea unui nou Contract Colectiv de Muncă, va fi declanșată greva propriu-zisă, avertizează ATSR.

Ultima grevă de avertisment declanșată de controlorii de trafic aerian a avut loc în iulie 2015 și a afectat 22 de aterizări și 18 decolări, adică 40 de mișcări de aeronave programate pe Aeroportul Internațional Henri Coandă București, conform planurilor de zbor.

Administrația Română a Serviciilor de Trafic Aerian — ROMATSA se află sub autoritatea Ministerului Transporturilor. ROMATSA are statut de regie autonomă autofinanțată de importanță națională, deține monopolul natural al serviciilor de trafic aerian și nu primește de la bugetul statului sume pentru realizarea obiectului de activitate sau pentru realizarea programului de investiții și dezvoltare.

AGERPRES/(A — autor: Cătălin Trandafir, editor: Oana Tilică, editor online: Simona Aruștei)


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina