Convoi de nave militare rusești, observat în zona exploziilor cu câteva zile înainte de sabotajul gazoductelor Nord Stream

Convoi de nave militare rusești, observat în zona exploziilor cu câteva zile înainte de sabotajul gazoductelor Nord Stream

Un convoi format din șase nave militare rusești a fost reperat în apropierea gazoductelor Nord Stream cu doar câteva zile înainte de presupusul act de sabotaj, a relatat duminică publicația britanică „The Times”.

Trei din cele patru gazoducte Nord Stream au suferit avarii FOTO Arhivă

Trei din cele patru gazoducte Nord Stream au suferit avarii FOTO Arhivă

Trei dintre cele patru conducte Nord Stream din Marea Baltică au fost grav avariate în urma unor explozii produse la o adâncime de 80 m în apropierea insulei daneze Bornhom, pe 26 septembrie anul trecut. Rusia consideră exploziile care au afectat conductele ce transportau gaz din Rusia în Germania un act de „terorism internațional”, în timp ce țările prin care trece rețeaua Nord Stream au deschis investigații în legătură cu incidentul.

O navă de război suedeză ar fi observat convoiul rusesc și i-ar fi urmărit activitatea cu cel puțin trei zile înainte de sabotaj, a relatat The Times.

Potrivit unui raport realizat de analiști de informații din surse deschise, o navă daneză de patrulare și o navă suedeză de război au identificat o activitate anormală în zonă, ceea ce ar putea sugera că acestea au observat acțiuni suspecte.

O formație de nave rusești

Analiștii susțin că navele par să fi văzut ceva neobișnuit pe 22 sau 23 septembrie, când se presupune că au urmărit o formație de nave rusești care participase la manevre militare cu trei zile înainte.

Noile informații au fost dezvăluite de site-ul german de știri „t-online”, care a citat surse din cadrul serviciilor de securitate potrivit cărora convoiul rusesc era format din două remorchere, o navă de supraveghere și o navă de salvare a submarinelor SS-750, construită în 1990.

SS-750 are propriul mini-submarin, AS-26, care se poate scufunda la o adâncime de 80 de metri și poate purta încărcături de până la 50 kg.

Ar fi absolut logic să recurgi la un mijloc precum AS-26 pentru a comite un astfel de atac”, a declarat pentru „t-online” căpitanul danez de corvetă și analistul militar Johannes Riber.

„Aceasta ar fi cea mai plauzibilă explicație de până acum pentru ceea ce s-a întâmplat cu gazoductul Nord Stream”, a adăugat el.

Datele de navigație disponibile public pot susține doar o parte din informațiile cuprinse în jurnalele extinse ale analiștilor, care monitorizează deplasarea navelor rusești.

Alte teorii privind cine s-ar putea afla în spatele sabotajului indică CIA sau unități de comando pro-ucrainene.

Un nou obiect a fost descoperit în apropierea gazoductelor

Zilele trecute, un obiect necunoscut a fost descoperit în apropierea gazoductului Nord Stream 2.

Agenția daneză pentru energie a publicat joi o fotografie a unui obiect cilindric, specificând că este

Agenția a precizat că este "posibil" ca obiectul - de 40 cm înălțime și 10 cm lățime - să fie o geamandură maritimă - și că "nu prezintă un risc imediat".

„În vederea clarificării naturii obiectului, autoritățile daneze au decis să recupereze obiectul cu asistența Ministerului danez al Apărării”, se arată în comunicatul agenției.

Agenția a adăugat că așteaptă ca proprietarul conductei, gigantul energetic rus Gazoprom, să-și dea acordul înainte de a începe operațiunea de recuperare.

„Experții cred că aceasta ar putea fi o antenă prin care să fie dat un semnal de detonare unui dispozitiv exploziv, ce putea să fi fost plasat sub sistemul de conducte”, a susținut președintele rus Vladimir Putin cu privire la obiectul descoperit la 19 mile de zona exploziei.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cine erau Denisa și Delia, cele două tinere ucise la Constanța cu sânge rece. Concubina criminalului și fiul ei de 15 ani ar fi fost implicați

2 „Am plătit 10.000 de euro și am fost călcată în picioare” / Cum s-a transformat vacanța de vis într-un coșmar pentru o româncă

3 Newsweek / Elena Lasconi a terminat Universitatea privată Ecologică, la Deva, cu medii de 5 și 6

4 Cum a dus un plic de cafea la identificarea celui care l-a ucis pe omul de afaceri din Sibiu, Adrian Kreiner

5 Analist / „Trump a fost cu mult mai prezidențiabil decât Harris. A explicat cum oprește războiul din Ucraina”