Cooperarea energetică cu UE, inutilă, spune Medevedev. „Europa s-a castrat în mod sângeros și fără anestezie”

Cooperarea energetică cu UE, inutilă, spune Medevedev. „Europa s-a castrat în mod sângeros și fără anestezie”

Cooperarea energetică cu Uniunea Europeană s-a deteriorat sau a devenit inutilă din cauza dificultăților economice cu care se confruntă statele membre, a afirmat duminică fostul președinte al Rusiei , Dmitri Medvedev.

Fostul președinte rus, Dmitri Medvedev FOTO EPA-EFE

„Europa s-a castrat în mod sângeros și fără anestezie, renunțând la cooperarea energetică cu țara noastră”, a scris Medvedev pe rețelele de socializare, potrivit Reuters.

„Această colaborare a fost fie stricată, fie înghețată de ceva timp”, a continuat el.

Dmitri Medvedev a fost președinte al Rusiei între 2008 și 2012 și rămâne unul dintre cei mai vocali susținători ai intereselor rusești.

Ucraina nu reînnoiește contractul de tranzit al gazelor rusești

În plus, o altă schimbare majoră se conturează în domeniul gazelor naturale, deoarece președintele Consiliului de Administrație al companiei ucrainene Naftogaz, Alexey Chernyshev, a anunțat că Ucraina nu va reînnoi contractul pentru tranzitul gazelor rusești pe teritoriul său, contract care expiră în 2024, relatează agenţia EFE, preluată de Agerpres.

Chernyshev a explicat că Ucraina menține tranzitul gazelor rusești în scopul de a sprijini Europa, dar odată cu expirarea contractului în 2024, nu există intenții de extindere a acestuia. Uniunea Europeană și-a propus renunțarea completă la gazele rusești până în 2027.

Pe lângă aceasta, Ucraina își propune să-și crească producția internă de gaze și să reducă consumul propriu pentru a deveni un exportator net în viitor. Cu ambiții ridicate și rezerve semnificative de gaze naturale, Ucraina se pregătește să-și transforme industria pentru a creşte producţia şi a reduce consumul propriu, cu scopul de a putea deveni în următorii ani „un exportator net”. La ora actuală, Ucraina se află pe locul al treilea în Europa în ceea ce priveşte rezervele de gaze.

Totodată, Naftogaz a denunțat Gazprom la Tribunalul Internațional de Arbitraj, susținând că aceasta nu a respectat integral prevederile contractuale și a redus unilateral volumele de gaze livrate prin teritoriul ucrainean.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat