COP26: Xi Jinping va transmite o declaraţie scrisă; Putin a înregistrat un mesaj video, iar Erdogan nu mai participă

COP26: Xi Jinping va transmite o declaraţie scrisă; Putin a înregistrat un mesaj video, iar Erdogan nu mai participă

Preşedintele Chinei, Xi Jinping, va transmite o declaraţie scrisă la Conferinţa ONU privind schimbările climatice (COP26) de la Glasgow, preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a înregistrat deja un mesaj video pentru participanţii la conferinţa privind silvicultura şi utilizarea pământurilor, iar preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan şi-a anulat în ultimul moment participarea la summit, transmite luni EFE.

Potrivit sursei citate, se aştepta ca Xi Jinping, care nu a mai ieşit din China de la izbucnirea pandemiei de coronavirus, să intervină la summit prin intermediul unei înregistrări video. Însă în cele din urmă, potrivit programului oficial difuzat de organizaţia Conferinţei Părţilor Convenţiei Cadru a ONU privind Schimbările Climatice, liderul chinez va trimite o declaraţie scrisă.

China, care din 2006 este ţara care generează cele mai multe emisii de gaze cu CO2 din lume, a anunţat că speră să obţină neutralitatea în privinţa carbonului în 2060.

"Preşedintele (Putin) a înregistrat un mesaj video pentru participanţii la această conferinţă", a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, în conferinţa de presă zilnică. Putin a transmis că nu va face deplasarea la COP26 din cauza situaţiei epidemice şi că nici nu va putea participa la dezbateri prin videoconferinţă, dat fiind că summitul de la Glasgow nu pune la dispoziţie un astfel de format.

Potrivit lui Peskov, temele care vor fi abordate la COP26 sunt "interconectate" cu chestiunile dezbătute în timpul summitului G20 care a avut loc la sfârşitul săptămânii trecute la Roma. "Din acest motiv, în timpul intervenţiei sale la G20, preşedintele a avut deja ocazia să exprime foarte detaliat preocupările părţii ruse" în ceea ce priveşte agenda climatică a Rusiei, a spus Peskov.

În timpul alocuţiunii sale prin videoconferinţă la summitul G20, Putin a declarat că reducerea emisiilor cu efect de seră nu este suficientă pentru a lupta împotriva schimbărilor climatice şi că este nevoie ca absorbţia lor să crească. În acest sens, Putin a explicat că Rusia intenţionează să îmbunătăţească nivelul calităţii în ceea ce priveşte gestionarea pădurilor, să sporească ariile care vor fi reîmpădurite, să extindă zonele de protecţie naturală şi să introducă noi tehnologii agricole.

Putin a mai amintit la summitul G20 că Rusia vrea să atingă neutralitatea în privinţa arbonului cel mai târziu în 2060 şi că, în următoarele trei decenii, intenţionează să reducă volumul emisiilor nete de CO2 sub cotele Uniunii Europene.

În fine, preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, şi-a anulat, aparent în ultimul moment, participarea la COP26, notează EFE. Potrivit Reuters, care citează postul de televiziune turc NTV, Erdogan le-a declarat reporterilor care îl însoţeau în avionul cu care se întorcea de la Roma, de la summitul G20, că a decis să nu participe la summitul de la Glasgow după ce Regatul Unit nu a reuşit să îndeplinească cerinţele Turciei în ceea ce priveşte aranjamentele de securitate.

"Dat fiind faptul că cererile noastre nu au fost îndeplinite, am decis să nu mergem la Glasgow", le-a spus Erdogan reporterilor, potrivit sursei citate.

Anterior, agenţia de presă turcă Anadolu a informat că Erdogan revenise în Turcia, de la Roma.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Eduard Hellvig, atac dur la medicul Cîrstoiu: „Când spectacolul începe să fie fluierat, își iau trusa de machiaj și își văd de drum”