Coreea de Nord nu mai are acces la sistemul financiar-bancar american

Statele Unite au interzis oficial vineri tuturor instituțiilor financiare americane să deschidă sau să dețină conturi în numele băncilor nord-coreene, transmite Reuters.

Măsura, anunțată din iunie, reprezintă o extindere a sancțiunilor împotriva Coreei de Nord, ca urmare a testelor nucleare și cu rachete efectuate de această țară, în ciuda rezoluțiilor ONU.

Departamentul Trezoreriei SUA afirmă că Phenianul folosea companii paravan și intermediari pentru a desfășura operațiuni financiare ilicite, cu scopul de a finanța proliferarea armelor de distrugere în masă și de a ocoli sancțiunile internaționale.

"Astfel de fonduri nu își au locul în niciun sistem financiar respectabil", a declarat Adam Szubin, subsecretarul de stat al Trezoreriei responsabil cu combaterea terorismului și culegerea de informații financiare. El a precizat că legislația americană interzicea deja tranzacțiile cu instituții financiare nord-coreene.

În iunie, Departamentul Trezoreriei calificase Coreea de Nord drept "o preocupare majoră privind spălarea de bani".

După cel mai recent test nuclear nord-coreean, din 9 septembrie, SUA insistă pentru înăsprirea sancțiunilor ONU împotriva Phenianului. Eficiența unor astfel de sancțiuni depinde însă de sprijinul Chinei, care nu pare să coopereze, comentează Reuters. În ceea ce privește sancțiunile americane, guvernul de la Beijing și-a exprimat, în iunie, opoziția față de orice utilizare a legislației interne a unei țări pentru a impune sancțiuni unilaterale împotriva unei alte țări, reamintește agenția.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Acesta este PSD, oameni buni! Mitralieră spune că el este un politician în campanie și nu trebuie să opr…

2 Birchall o calcă-n picioare pe Dăncilă! Dezvăluiri despre prefăcătoria acestei pațachine sinistre, despre cum …

3 ULTIMĂ ORĂ / CTP le zguduie capul celor două matracuci pesediste, Firea și Dăncilă.

4 ULTIMĂ ORĂ / Guvernul va cere schimbarea lui Tudorel Toader din Comisia de la Veneția!

5 EXCLUSIV / Dragnea a făcut chef cu lăutari la Scroviștea, pe 10 august, anul trecut, când românii erau gazați de…

recomandări

Te ia DNA: Sorin Oprescu

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Video incredibil cu un elefant surprins strângând gunoiul