Coreea de Nord poate monta încărcături nucleare pe rachete intercontinentale (presă)

Coreea de Nord a reușit să miniaturizeze o încărcătură nucleară suficient pentru a fi montată pe o rachetă intercontinentală, scrie marți ziarul Washington Post, citat de agențiile internaționale de presă.

Cotidianul american citează ca sursă un raport confidențial redactat în iulie de Defence Intelligence Agency (DIA), agenția de informații militare a Statelor Unite, care prezintă concluziile comunității americane de informații.

Evaluări anterioare ale DIA arătaseră deja că programul nord-coreean de înarmare nucleară și cu rachete este mai avansat decât se credea.

Potrivit ziarului citat, estimările Japoniei indică posibilitatea ca regimul de la Phenian să acționeze mai provocator, deoarece ar putea avea capacitatea de a dezvolta încărcături nucleare miniaturizate. Într-un raport al apărării nipone publicat marți se apreciază că amenințarea din partea Coreei de Nord a intrat într-o nouă fază.

Coreea de Nord a testat prima rachetă intercontinentală pe 4 iulie, iar în urmă cu două săptămâni o altă rachetă nord-coreeană din aceeași categorie a ajuns până în zona economică maritimă exclusivă a Japoniei. Potrivit unor analiști, aceasta avea o rază de acțiune care i-ar fi permis să atingă orașe americane mari, cum ar fi Los Angeles sau Chicago, menționează DPA.

Primul test nuclear nord-coreean a avut loc în octombrie 20016, iar comunitatea internațională de informații era în general convinsă că Phenianul mai are nevoie de câțiva ani pentru miniaturizarea unei arme atomice.

Washington Post mai citează un raport oficial american, potrivit căruia Coreea de Nord are aproximativ 60 de bombe atomice — o estimare pe care totuși mulți experți o consideră exagerată.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Informație / Între 2016 și 2019, Dragnea a primit cel puțin 10 milioane de euro, la sacoșă, de la un constructor

2 Vela, dezvăluiri incredibile: Am găsit sute de televizoare cu o mie de euro bucata la Jandarmerie, 4 mașini Tu…

3 Mafia Albă / Georgeta Bumbac, fina baronului PSD Felix Stroe, membră în CA-urile a 3 companii de stat și conside…

4 Iluzie optică?

5 Ziarul de Iasi / Primarul unei comune a făcut sex cu două minore, în birou. Fetele erau victime ale unei rețele…

recomandări

Te ia DNA: Gherman Petru

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Faceți cunoștință cu Grumpy cat japoneză, care e chiar mai grumpy decât originala