Coreea de Sud a prezentat prototipul primului său avion de luptă, un pas spre independenţa în domeniul apărării

Coreea de Sud a prezentat prototipul primului său avion de luptă, un pas spre independenţa în domeniul apărării

Coreea de Sud a prezentat vineri un prototip al primului său avion de luptă dezvoltat intern, iar preşedintele Moon Jae-in a spus că modelul KF-X reprezintă viitorul pilon al forţelor aeriene şi un pas înainte spre o mai mare independenţă militară a Seulului, aliat al SUA, relatează Reuters.

Acest avion de nouă generaţie dezvoltat de compania KAI (Korea Aerospace Industries Ltd) este conceput să fie alternativa mai ieftină, dar şi mai uşor de detectat, a avionului de luptă american F-35, pe care se bazează Coreea de Sud.


Foto: (c) DAPA HANDOUT / EPA


La ceremonia de prezentare care a avut loc la sediul KAI din oraşul Sacheon din sudul ţării au luat parte Moon şi reprezentanţi din Indonezia, care este partener al Coreii de Sud în acest proiect.

"A început o nouă eră a independenţei în domeniul apărării", a spus Moon, conform unei transcrieri a discursului său transmis de biroul său.

Avantajele de a avea un avion de luptă produs intern sunt extraordinare, a adăugat el. "De fiecare dată când avem nevoie de el, îl putem produce", a precizat şeful statului.


Foto: (c) YONHAP / EPA


Moon a făcut o prioritate din întărirea industriei de apărare, atât ca mijloc de a impulsiona creşterea economică prin exporturi, precum şi ca plan spre o mai mare independenţă, într-o ţară care se bazează puternic pe SUA, marele său aliat.

Coreea de Sud continuă să cumpere numeroase echipamente militare de la SUA, însă în mandatul lui Moon armata a anunţat că "politica sa de achiziţii se va schimba şi se va concentra pe cercetarea şi dezvoltarea naţională, şi mai puţin pe achiziţii din străinătate".

KAI intenţionează să facă primele teste la sol în acest an, în timp ce primele zboruri sunt aşteptate în 2022. Planul este de a înlocui pe termen lung majoritatea avioanelor vechi F-4 şi F-5, de producţie americană, din forţele aeriene sud-coreene şi de a produce mai mult pentru export.

Moon a spus că Seulul va avea cel puţin 40 de noi avioane de acest tip gata de luptă până în 2028 şi 120 până în 2032.

Când va fi dezvoltat de armata sud-coreeană, avionul va fi numit KF-21 Boramae.

Coreea de Sud şi Indonezia au convenit în 2014 să dezvolte în comun acest model de avion, într-un proiect în valoare de 6,3 miliarde de dolari, Indonezia asigurând 20% din costuri. Însă, în 2018, Jakarta a încercat să renegocieze înţelegerea, pentru a reduce presiunea asupra rezervelor sale valutare, ulterior încercând să tranzacţioneze partea sa din costuri.

Ministrul indonezian al Apărării, Prabowo Subianto, a discutat chestiunea cu ministrul de externe sud-coreean Chung Eui-yong în timpul unei vizite la Seul. Ambele părţi au convenit să poartă discuţii la nivel înalt despre cooperarea în domeniul securităţii, a precizat Ministerul de Externe sud-coreean într-un comunicat, fără a oferi detalii despre neînţelegerea privind costurile.

Ministerul Apărării din Indonezia nu a menţionat proiectul sau finanţarea, dar a precizat într-un comunicat că cele două ţări au convenit să aprofundeze cooperarea, inclusiv în industria apărării. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Scandal online / „Motanul” Valeriu Nicolae o face „pocnitoare” pe Denise Rifai pentru îndrăzneala de a-și fi dat cu părerea despre „examinatoarea națiun…

2 VIDEO Este posibil așa ceva în Qatar?

3 Foarte interesante amănunte!

4 Andreea Tonciu și-a luat mașină de 200.000 de euro: „Sunt femeie și nu trebuie să muncesc atât de mult”

5 Grangurul PSD Niculae Bădălău, reținut de DNA, după ce a fost săltat și dus la audieri, duminică seară, într-un dosar de corupție