Corina Chiriac a donat obiecte de patrimoniu Muzeului de Istorie: Mi-am dat seama că locul lor nu e acasă

Corina Chiriac a donat obiecte de patrimoniu Muzeului de Istorie: Mi-am dat seama că locul lor nu e acasă

Cântăreaţa Corina Chiriac a donat, joi, Muzeului Naţional de Istorie a României (MNIR) obiecte de patrimoniu ce au aparţinut familiei sale şi a mărturisit, după ceremonia semnării actului de donaţie, că a realizat că locul acestor piese nu este "într-o mapă".

Donaţia respectivă, din familia Nestorescu - Calaigian - Chiriac, cuprinde piese variate: paşapoarte iraniene ale bunicilor materni de origine armeană, trofee şi diplome, medalii, certificate de naştere şi de studii, documente şi fotografii de la începutul secolului XX, rochii de scenă, instrumente muzicale şi alte obiecte personale de familie.

Adunate timp de o sută de ani de către tipograful şi graficianul Gheorghe Chiriac (bunicul patern), pianista Eliza Calaigian (mama, căsătorită Chiriac), de către compozitorul şi profesorul universitar Mircea Chiriac (tata) şi de către fiica acestora, interpreta şi compozitoarea Corina Chiriac, această donaţie documentează istoria a patru generaţii.

"Un an de zile m-am pregătit să mă gândesc ce fac cu aceste lucruri, care sunt extrem de importante pentru mine, şi mi-am dat seama - de o viaţă călătorind cu părinţii prin muzee sau singură -, mi-am dat seama că locul lor nu este acasă, într-o mapă, ci este undeva într-un muzeu. În realitate, nu dânşii au cerut, ci eu am bătut la uşa muzeului şi am întrebat - 'Nu cumva vreţi un act de donaţie de la 1915 cu timbru sec şi cu portretul Regelui Ferdinand?'", a mărturisit Corina Chiriac.

Mai mult, ea a spus că vrea să fie voluntar la Muzeul de Istorie din Capitală. "M-am oferit să lucrez ca voluntar la muzeu, pentru că am destul timp la dispoziţie şi o grămadă de energie", a spus cântăreaţa.

Directorul MNIR, Ernest Oberlander -Târnoveanu, a apreciat că o expoziţie precum cea cu obiectele donate de Corina Chiriac va aduce mai mult public în instituţia de cultură.

"Muzeul, în genere, nu este un loc unde sunt reprezentaţi şi păstraţi pentru memorie doar politicieni şi militari, cum cred mulţi dintre noi. Istoria nu e făcută numai din ceea ce au făcut personalităţi din acest domeniu. Istoria, până la urmă, este viaţa noastră, a tuturor, viaţa noastră, zi de zi, merge şi se transformă în istorie", a arătat el.

Toate aceste obiecte de patrimoniu vor fi disponibile online în proiectele virtuale ale MNIR, iar mare parte a acestei donaţii va fi prezentată publicului într-o expoziţie temporară, spre sfârşitul lunii octombrie, legată de aniversarea artistei. AGERPRES/(A, AS - autor: Oana Ghiţă, editor: Florin Marin, editor online: Irina Giurgiu)


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?

5 Nu le zice rău Ciucă...