Corina Crețu: România încă nu e pusă sub observație cu privire la un eventual deficit; există un semn de întrebare

Corina Crețu: România încă nu e pusă sub observație cu privire la un eventual deficit; există un semn de întrebare

România încă "nu este pusă sub observație" de către organismele europene cu privire la un eventual deficit bugetar cauzat de creșterile salariale, a declarat, miercuri, în cadrul unei conferințe de presă, comisarul european pentru Politică regională, Corina Crețu, subliniind că există un semn de întrebare cu privire la resurse.

"Există aceste îngrijorări legate de faptul că România nu va reuși să își mențină ținta de deficit. Domnul prim-ministru Grindeanu s-a întâlnit la Bruxelles, săptămâna trecută, cu comisarul european Pierre Moscovici, care a și adresat o scrisoare Guvernului României și Guvernul României, din câte știu eu, e în dialog constant pentru a se încadra în acest deficit și în același timp a-și duce la îndeplinire planul ambițios al programului de guvernare", a afirmat Crețu.

Ea a spus că există o precauție, la nivel european, cu privire la cheltuielile bugetare.

"Cred că, atât timp cât există sustenabilitate, scopul este acela de a îmbunătăți viața oamenilor (...). În același timp, Comisia Europeană este foarte precaută, pentru că știm cazul Greciei, știm alte cazuri", a nuanțat ea.

Comisarul european a afirmat că nu există îngrijorări clare privind țara noastră referitor la eventualul deficit. "Încă România nu este pusă sub observație. Există acest semn de întrebare — 'De unde vor veni resursele?' și urmează ca Guvernul României să vină cu răspunsurile", a mai declarat ea.

De altfel, Corina Crețu se va întâlni, joi, cu reprezentanți ai Guvernului de la București.

Comisarul european pentru Politică regională, Corina Crețu, a fost prezentă, miercuri, anterior conferinței de presă, la dezbaterea "Cinci scenarii pentru Europa" la Școala Națională de Studii Politice și Administrative din Capitală.

Ea a vorbit cu tinerii despre diverse aspecte ale organismelor europene, cu aplicare în special asupra României. În ceea ce privește dialogurile pe care le are cu autoritățile române, Crețu a spus că nu vine să "impună" nimic.

"Cred că nu ar fi foarte politicos să vă spun ce sfaturi o să le dau celor de la Guvern, pentru că eu nu sunt comisar sovietic, eu sunt comisar european. Eu vin să ajut, nu vin să impun nimic, mă pun la dispoziția Guvernului împreună cu toate serviciile noastre, să ajutăm să depășim aceste întârzieri", le-a transmis ea studenților.

Comisarul european a mai spus că își dorește demararea implementării proiectelor europene în România pentru perioada 2014-2020.

"În primul rând, urgența numărul unu este ca instituțiile de certificare și de control a celor 23 de miliarde să fie acreditate (...), instituțiile sunt acreditate de către Curtea de Conturi. Deci, noi trebuie să primim o scrisoare de la Curtea de Conturi care să ne asigure că aceste instituții sunt capabile să gestioneze cele 23 de miliarde", a arătat ea, adăugând că, în prezent, România are contractate doar 5% din cele 23 de miliarde.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…

5 VIDEO Cum, mint americanii? / Amănunte greu de digerat despre atentatul cu sute de victime din timpul retragerii americane din Afganistan, negat de Pent…