Corneliu Coposu, comemorat la 20 de ani de la moartea sa

Corneliu Coposu, comemorat la 20 de ani de la moartea sa

Liderul țărănist Corneliu Coposu a fost comemorat marți de mai mulți simpatizanți la împlinirea a 20 de ani de la moartea sa. 

Liviu Petrina, fost secretar general al PNȚCD, a vorbit la un simpozion găzduit de Muzeul Țăranului Român despre evoluția în timp a partidului, arătând că formațiunea a fost și victima unor dezinformări. El a amintit că sediul partidului a fost atacat în timpul mineriadelor.

"Am avut doi morți, au fost spitalizați câteva sute de oameni, au fost atacuri fizice, dar a fost mai întâi teroare. Am fost terorizați în campania electorală de atunci. Un grup de oameni îmbătați de către securitate și FSN erau puși în sală să ne huiduie, în mijlocul orașului să strige "Țăranii!". (...) Acesta a fost partidul lovit de forțe antiromânești prin mineriade, prin regimul bazat pe corupție, banditism, acapararea puterii prin orice mijloace", a spus Petrina.

El a anunțat că ziarul "Dreptatea" va fi tipărit din nou.

"Folosim acest prilej pentru a privi la moștenirea lui Coposu și a vedea ce se poate face pentru România în continuare, pentru a da o direcție nouă vieții politice din România", a declarat, pentru AGERPRES, Liviu Petrina.

Ion Varlam, fost consilier politic al lui Corneliu Coposu, a vorbit despre "lașitatea" unor foști lideri ai PNȚCD, pe care îi acuză că au acceptat jocul politic al adversarilor politici.

"Programul nostru de separare, de desprindere de regimul comunist totalitar nu s-a făcut nici atunci, și nici acum", a arătat el.

De asemenea, Valerian Stan a transmis un mesaj participanților la seminar, în care a subliniat că seniorul țărănist a fost un patriot desăvârșit.

"Întregul său destin ne arată că pentru el patriotismul a însemnat să nu precupețească nimic, slujind partidul și idealurile sale. Când vorbea despre istoria PNȚ, Corneliu Coposu se înflăcăra brusc, dar apoi tot brusc cobora tonul să devină senin și neobișnuit de cald. El spunea că patriotismul este o dragoste discretă pentru țară, o disponibilitate de a-ți da oricând viața pentru ea și de a mărturisi acest sentiment", a spus Stan în mesajul său, pe care l-a intitulat generic "Corneliu Coposu — crez și moștenire".

Omul politic Corneliu Coposu, membru al PNȚ istoric și președinte al PNȚCD, s-a născut la 20 mai 1914, în comuna Bobota, județul Sălaj. A fost unul dintre inițiatorii CDR, alianță creată în 1992 cu scopul de a face opoziție guvernării de stânga, condusă de Ion Iliescu. În acest sens, în intervalul iunie 1992-noiembrie 1993, a fost președinte al Comitetului Executiv al CDR.

La jumătatea lunii iunie 1994 a plecat în Germania pentru tratamentul unei boli de plămâni, fiind supus și unei operații chirurgicale. A revenit în București la 18 noiembrie 1994, reluându-și activitatea de președinte al PNȚCD și de senator. A murit un an mai târziu, la 11 noiembrie 1995, la București. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Maneaua care a înnebunit planeta. Melodia este în centrul unei controverse uriaşe

2 Justiția din Ro a comis-o din nou! Asta e din aia jegoasă, făcută în nesimțire!

3 VIDEO Asta cu cei doi militari ucraineni de origine română, tată și fiu, o fi adevărată?

4 O dezvăluire care dă de gândit / „Din păcate, nu am avut ocazia să-l cunosc pe Zelensky în persoană. Probabil că are alte lucruri de făcut”

5 Așa o fi?