Coronavirus: Beijingul face apel la unitate după criticile lui Macron

Coronavirus: Beijingul face apel la unitate după criticile lui Macron

China a făcut apel vineri la unitate internaţională în faţa coronavirusului, după criticile formulate de preşedintele francez Emmanuel Macron şi de mai multe capitale occidentale privind gestionarea epidemiei de către Beijing, potrivit AFP.

Într-un interviu apărut joi în Financial Times, preşedintele francez a spus că există zone de umbră în gestionarea epidemiei de coronavirus de către China, după apariţia acesteia la Wuhan, în centrul ţării, la sfârşitul lui 2019 .

"Să nu avem acea naivitate care constă în a spune că (gestionarea epidemiei de către China - n.r.) este mult mai puternică. Nu ştim. Şi sunt cu siguranţă lucruri care s-au întâmplat şi de care nu ştim", a afirmat Macron.

El a fost întrebat de cotidianul britanic dacă regimurile autoritare sunt mai eficiente în gestionarea acestor tipuri de criză.

Vineri, Beijingul a spus că este "inutil" să se argumenteze în legătură cu avantajele şi incovenientele diferitelor sisteme politice.

"Este imperativ ca toate ţările să fie unite pentru a combate epidemia şi a câştiga războiul" împotriva COVID-19, a spus în faţa presei un purtător de cuvânt al diplomaţiei chineze, Zhao Lijian.

Conform Palatului Elysée, Macron a subliniat că în democraţii, care garantează libertatea de informare şi de expresie, gestionarea crizei este transparentă şi face obiectul unor dezbateri, spre deosebire de regimurile unde informaţiile sunt controlate.

Aceste afirmaţii survin după convocarea ambasadorului Chinei în post la Paris de către ministrul afacerilor externe Jean-Yves Le Drian, care i-a reproşat afirmaţii prin care critică răspunsul Occidentului la COVID-19.

Beijingul a afirmat miercuri că e vorba de "neînţelegeri".

Rezervele lui Macron în privinţa gestionării crizei de către Beijing se adaugă îndoielilor exprimate deja de Londra şi Washington.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 Citiți și voi cine s-a prezentat la prima recrutare de soldați organizată de MAPN în 2024

3 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 „Dacă voiai să câștigi nu era suficient doar să-ți petreci câteva ore cu un bărbat”