Coronavirus: Brazilia a depăşit pragul de 130.000 de morţi

Coronavirus: Brazilia a depăşit pragul de 130.000 de morţi

Brazilia a depăşit vineri pragul de 130.000 de morţi din cauza COVID-19, cu o scădere încurajatoare a mediei deceselor zilnice, dar cu îngrijorări care rămân într-o ţară unde pandemia a exacerbat inegalităţile sociale şi tensiunile politice, notează AFP.

Ministerul Sănătăţii a raportat 874 de decese şi 43.178 de noi contaminări în 24 de ore, ceea ce, la şase luni după confirmarea primului caz, ridică la 130.396 numărul morţilor şi la 4.282.164 pe cel al infectaţilor.

Brazilia, ţară cu 212 milioane de locuitori şi dimensiuni continentale, deplânge astfel al doilea bilanţ ca număr de victime, după Statele Unite, şi se situează în poziţia a treia ca număr de cazuri, după ce a fost depăşită de India la începutul săptămânii.

Media deceselor zilnice se ridică la 696 în ultimele şapte zile, confirmând debutul inflexiunii curbei.

Între iunie şi jumătatea lui august, Brazilia a stagnat pe un platou ce părea interminabil, cu peste 1.000 de morţi înregistrate aproape în fiecare zi.

"Curbele arată că vârful a fost atins şi că am intrat pe pantă descendentă, dar numărul deceselor rămâne foarte ridicat şi inacceptabil", a afirmat Guilherme Werneck, vicepreşedinte al Asociaţiei braziliene de sănătate colectivă, în cursul unui seminar organizat în această săptămână de Fundaţia Oswaldo Cruz.

Majoritatea statelor braziliene au început relaxarea măsurilor de restricţie încă din iunie, în mod grăbit pentru cei mai mulţi specialişti care se tem de al doilea val, în timp ce "încă nu s-a încheiat primul val", potrivit lui Thomas Mellan, specialist în statistici legate de epidemii la Imperial College din Londra.

Lupta împotriva pandemiei a fost încetinită de tensiuni politice, deoarece preşedintele de extremă-dreaptă, Jair Bolsonaro, a minimalizat importanţa acesteia şi a criticat vehement măsurile de restricţie luate de guvernatorii statelor.AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Javra, îngropată definitiv de Buzăianu! / Cât „cașcaval” a primit viitoarea „regină a pușcăriașilor”

2 Așa o fi?

3 Dragnea confirmă scandalul cu țiitoarea! Mesaj de ultimă oră

4 „Am ținut-o câteva zile, era varză. I-am și cumpărat câte ceva și i-am dat-o înapoi."

5 Așa o fi?