Coronavirus: Emmanuel Macron le cere 'anglo-saxonilor' să nu mai blocheze exportul de vaccinuri anti-COVID-19

Coronavirus: Emmanuel Macron le cere 'anglo-saxonilor' să nu mai blocheze exportul de vaccinuri anti-COVID-19

Preşedintele francez Emmanuel Macron le-a cerut vineri ''anglo-saxonilor'', făcând aluzie la Marea Britanie şi SUA, să înceteze ''blocarea'' exporturilor de vaccinuri anti-COVID-19 şi a ingredientelor necesare producerii acestora, pentru a consolida astfel ''solidaritatea'' globală pentru vaccinare, relatează AFP.

''Vaccinul să circule, nu trebuie blocate ingredientele şi vaccinurile'', a spus şeful statului francez la sosirea la summitul european de la Porto. ''Anglo-saxonii blochează multe dintre aceste ingrediente şi vaccinurile. La ora actuală 100% din vaccinurile produse în SUA merg pe piaţa americană'', a criticat Macron, amintind că în cazul UE, din cele circa 110 milioane de doze de vaccin pe care aceasta le-a produs, aproximativ 45 de milioane au fost exportate.

În schimb, el s-a declarat din nou favorabil propunerii preşedintelui american Joe Biden privind ridicarea brevetelor asupra vaccinurilor anti-COVID-19. Macron a spus de mai multe ori că dezbaterea pe acest subiect nu trebuie axată pe proprietatea intelectuală, ci pe ''transferul de tehnologie şi mobilizarea capacităţilor de producţie''.

Franţa nu produce în prezent niciun vaccin anti-COVID-19, cel al companiei Sanofi fiind în etapa de dezvoltare, în timp ce Germania deţine prin compania BioNTech patentul vaccinului Pfizer-BioNTech şi nu s-a arătat favorabilă propunerii formulate de preşedintele SUA.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

5 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu