Coronavirus: Europa, în afara tendinţei mondiale de scădere a numărului de cazuri şi de decese asociate COVID-19 (raport OMS)

Coronavirus: Europa, în afara tendinţei mondiale de scădere a numărului de cazuri şi de decese asociate COVID-19 (raport OMS)

Europa s-a demarcat în ultima săptămână de tendinţa de scădere în intensitate a pandemiei la nivel global, înregistrând o creştere cu 7% a numărului de cazuri de COVID-19 faţă de săptămâna anterioară, în timp ce numărul deceselor a crescut cu 10% în această regiune, potrivit raportului epidemiologic publicat miercuri de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), relatează EFE.

Creşterea numărului de infectări în restul lumii a fost de doar 1%, iar cel a deceselor a scăzut la 4%, reprezentând 3,1 milioane de cazuri noi şi 48.000 de decese suplimentare în ultimele şapte zile.

Africa a fost cealaltă regiune unde a avut loc o uşoară creştere a noilor contagieri (3%), dar pe acest continent a fost raportată şi o puternică scădere a numărului de decese (-27%).

De la începutul pandemiei, numărul total al cazurilor de COVID-19 din întreaga lume a ajuns la aproape 250 de milioane, iar cel al deceselor a depăşit pragul de 5 milioane.

Potrivit raportului săptămânal al OMS, incidenţa a ajuns în prezent în Europa la 208,9 de cazuri la 100.000 de locuitori, cu mult mai mare decât cea înregistrată în a doua regiune cu o rată înaltă a infectărilor, continentul american, unde au fost raportate 68,6 cazuri la 100.000 de locuitori.

Statele Unite rămân ţara cu cu cele mai multe infectări zilnice pe parcursul a şapte zile (510.000), o tendinţa care s-a păstrat pe aproape întreaga durată a pandemiei, cu excepţia celui de-al doilea trimestru al anului 2021, când un val violent de COVID-19 a lovit India, care a devenit cea mai afectată ţară a lumii în acea perioadă.

În urma Statelor Unite s-au plasat Rusia, Marea Britanie, Turcia şi Germania, în această ordine, în clasamentul ţărilor cu cele mai multe infectări în ultimele şapte zile. În Germania, progresia a fost cea mai semnificativă, înregistrând o creştere cu 29% a numărului de cazuri.

Directorul regional al OMS pentru Europa, Hans Kluge, a avertizat miercuri că acest continent ar putea însuma jumătate de milion de decese asociate COVID-19 până la începutul lunii februarie 2022, dacă se menţine actuala tendinţă de creştere.

Potrivit lui Hans Kluge, 43 de ţări din regiunea europeană a OMS, care include 53 de state din Europa şi Asia centrală, între care Rusia şi mai multe foste republici sovietice, "se confruntă cu o tensiune crescută sau extremă" asupra capacităţii spitalelor în această perioadă. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…

5 VIDEO Cum, mint americanii? / Amănunte greu de digerat despre atentatul cu sute de victime din timpul retragerii americane din Afganistan, negat de Pent…