Coronavirus: Extenuate de pandemie, asistentele medicale australiene au intrat în grevă

Coronavirus: Extenuate de pandemie, asistentele medicale australiene au intrat în grevă

Mii de asistente medicale s-au adunat marţi la Sydney, cel mai mare oraş al Australiei, pentru a protesta împotriva lipsei de efective şi a stresului legat de pandemie, informează AFP.

Sfidând o interdicţie de a face grevă, mii de asistente medicale au pornit în marş în direcţia parlamentului local pentru a denunţa, din spatele măştilor chirurgicale, condiţiile lor de muncă.

Mulţimea de asistente medicale a cântat şi a aplaudat pentru a-şi exprima nemulţumirea faţă de penuria persistentă de paturi în spitale şi de echipamente, şi pentru a atenţiona cu privire la oboseala lor cauzată de această criză sanitară prelungită.

Cu pancarte pe care se putea citi "asistentele medicale nu fac faţă" sau "Cu 'Mulţumesc' nu-ţi poţi plăti chiria", ele i-au criticat pe liderii politici, pe care îi acuză că le ignoră problemele.



Asistentele medicale australiene lucrează de doi ani supunându-se unui protocol sanitar strict, încercând în acelaşi timp să-şi îndeplinească bine sarcinile lor zilnice şi să asigure un program de vaccinare fără precedent.

Numărul de contaminări cu noul tip de coronavirus a explodat în ultimele luni, supraaglomerând spitalele şi diminuând efectivele atunci când personalul se îmbolnăveşte sau când este constrâns să intre în izolare.

"Populaţia trebuie să audă adevărul, nivelul actual de personal nu este adaptat, el este periculos şi supune pacienţii unor riscuri", a explicat Asociaţia asistentelor medicale şi moaşelor din Noul Wales de Sud.



Într-un comunicat, Departamentul Sănătăţii din acest stat australian le-a mulţumit asistentelor medicale pentru "munca lor neobosită timp de doi ani de pandemie de COVID-19". Însă, adaugă el, "există mai multe asistente medicale şi moaşe în spitalele din Noul Wales de Sud decât în orice alt moment din istorie".

O închidere draconică a frontierelor şi o politică strictă de depistare şi urmărire i-a permis Australiei să ţină în frâu COVID-19 în timpul unei bune părţi a pandemiei. Însă apariţia variantei Omicron a dus la zeci de mii de contaminări şi zeci de morţi pe zi în Australia.

De la începutul pandemiei, au fost înregistrate aproape 2,5 milioane de contaminări, la o populaţie de circa 25 de milioane de locuitori. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Eduard Hellvig, atac dur la medicul Cîrstoiu: „Când spectacolul începe să fie fluierat, își iau trusa de machiaj și își văd de drum”