Coronavirus: Finlanda a înregistrat o creştere a numărului de contagieri şi se pregăteşte de al doilea val

Coronavirus: Finlanda a înregistrat o creştere a numărului de contagieri şi se pregăteşte de al doilea val

Autorităţile sanitare din Finlanda au avertizat joi că s-a înregistrat o creştere progresivă a ritmului contagierilor cu SARS-CoV-2 în ultimele săptămâni, astfel încât sunt analizate diferite măsuri pentru a frâna un eventual al doilea val al infectărilor, relatează EFE.

Potrivit Institutului Naţional pentru Sănătate şi Bunăstare (THL), săptămâna trecută s-au detectat 74 noi cazuri de coronavirus în Finlanda, aproape dublu faţă de prima săptămână a lunii iulie.

Deşi numărul de infectări este relativ scăzut - 1,3 contagieri săptămânale la 100.000 de locuitori - THL a avertizat că numărul mediu de persoane care pot fi contaminate de o persoană infectată (factorul R0) se situează între 1,1 şi 1,4.

Potrivit directorului general al Hospital District of Helsinki, Juha Tuominen, acest lucru înseamnă că al doilea val de contagieri a început deja în Finlanda.

"Previziunile mele sunt că, dacă vom continua în acelaşi mod, vom avea o problema în faţa noastră în mai puţin de o lună. Trebuie să facem ceva pentru a rupe această tendinţă", a declarat Tuominen postului public de televiziune YLE.

Experţii se tem că situaţia se va agrava rapid odată cu reîntoarcerea la locul de muncă a numeroase persoane după vacanţa din iulie şi începerea de săptămână viitoare a noului an şcolar.

Este motivul pentru care autorităţile sanitare finlandeze studiază măsuri de frânare a răspândirii în funcţie de modul în care va evolua pandemia, precum recomandarea utilizării măştilor de protecţie în spaţiile publice - ceea ce până acum nu s-a văzut - şi recurgerea la telemuncă acolo unde este posibil.

Guvernul a anunţat joi că persoanele care se întorc în Finlanda din Belgia şi Olanda vor trebui să intre în izolare timp de 14 zile din cauza creşterii numărului de contagieri în aceste ţări. Decizia va intra în vigoare luni.

Finlanda a înregistrat până în prezent 7.532 de cazuri confirmate şi 331 decese de COVID-19, cu o rată de 136 contagieri şi 6 decese la 100.000 de locuitori.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 O nouă arestare la vârf în Rusia

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…