Coronavirus: Franţa accelerează campania de vaccinare, cu jumătate de milion de doze inoculate în două zile

Coronavirus: Franţa accelerează campania de vaccinare, cu jumătate de milion de doze inoculate în două zile

Franţa a accelerat în acest sfârşit de săptămână campania de vaccinare împotriva coronavirusului, injectând sâmbătă 220.000 de doze, dublu faţă de sâmbăta trecută, la care se adaugă alte 250.000 de doze făcute vineri, a informat ministrul sănătăţii Olivier Veran, citat de EFE.

Aceasta înseamnă că în numai două zile au fost vaccinate aproape 500.000 de persoane. Până în prezent, 3,4 milioane de francezi au primit cel puţin o doză de vaccin.

"Sfârşit de săptămână de mobilizare pentru vaccinare. În această sâmbătă, la orele 17:30, 220.000 de francezi au fost vaccinaţi, mai mult decât dublu faţă de sâmbăta trecută! Continuăm şi mâine!" (duminică - n.r.), a anunţat Veran pe contul său de Twitter.

"Salut această mobilizare excepţională", a transmis la rândul său premierul Jean Castex, care a vizitat unul dintre centrele de vaccinare instalate de pompieri la periferia Parisului.

În Paris, marea majoritate a centrelor de vaccinare sunt deschise şi în weekend, iar patru spitale militare din ţară s-au deschis pentru a susţine campania de imunizare.

Castex a anunţat joi că vaccinarea se va accelera în întreaga ţară, îndeosebi în cele 23 de departamente plasate sub alertă maximă din cauza nivelului ridicat de îmbolnăviri de COVID-19 şi unde au fost redirecţionate 135.000 de doze suplimentare în acest sfârşit de săptămână.

Guvernul, care încearcă prin toate mijloacele să evite un al treilea lockdown strict în întreaga ţară, speră astfel să accelereze imunizarea celor mai vulnerabili cetăţeni ai săi, persoanele peste 75 de ani, către care este îndreptată actuala campanie.

La jumătatea lunii aprilie, va începe vaccinarea cetăţenilor cu vârste între 50 şi 74 de ani, iar guvernul a promis că până în mai 20 de milioane de francezi vor primi măcar prima doză de vaccin, iar până în vară 30 de milioane de francezi vor fi vaccinaţi.

Pe de altă parte, poliţia franceză a evacuat sâmbătă cheiurile Senei, în Paris, considerând că numărul mare de oameni ieşiţi la plimbare nu permitea respectarea măsurilor de sănătate publică necesare pentru evitarea răspândirii coronavirusului.

"Măsurile sanitare luate pentru a lupta împotriva propagării COVID-19 nu sunt respectate pe cheiurile Senei. Forţele de ordine intervin pentru a pune capăt acestor reuniuni", a anunţat pe Twitter prefectura Poliţiei sâmbătă după-amiază.

Regiunea pariziană nu a fost băgată în carantină la sfârşit de săptămână, aşa cum cereau autorităţile locale, însă zona se află în alertă maximă, cu o rată a incidenţei net superioară mediei naţionale, de 250 de cazuri de îmbolnăvire la suta de mii de locuitori.

Această situaţie a determinat Prefectura să interzică începând de vineri consumul de alcool în principalele zone de întâlnire din Capitala Franţei, între ele - malul Senei, şi să închidă toate suprafeţele comerciale mai mari de 10.000 de metri pătraţi.

Totuşi, temperaturile plăcute înregistrate în acest sfârşit de săptămână în Capitala Franţei i-au convins pe mulţi parizieni să iasă la plimbare.

În paralel, departamentele Pas-de-Calais, în nord, şi oraşele Dunkerque (nord) şi Nisa (sud) se află în carantină în timpul weekendului din cauza creşterii îngrijorătoare a numărului de cazuri de coronavirus. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop luni, 18 martie. O zodie va fi trădată de cineva drag. Peștii vor avea parte de o surpriză

2 VIDEO Aproape interesant...

3 VIDEO Milionarul cu șase clase, o nouă aroganță

4 România construiește cea mai mare bază NATO din Europa

5 Foarte interesante amănunte...