Coronavirus: În Franţa, lupta intră într-o nouă etapă după discursul lui Macron; alegeri locale duminică

Coronavirus: În Franţa, lupta intră într-o nouă etapă după discursul lui Macron; alegeri locale duminică

Limitarea la maximum a deplasărilor, închiderea creşelor, şcolilor şi universităţilor începând de luni şi până la 'noi ordine' - prin aceste măsuri, dar şi altele, lupta împotriva coronavirusului intră într-o nouă etapă în Franţa după ce preşedintele Emmanuel Macron a vorbit joi seară despre 'cea mai gravă criză sanitară pe care a cunoscut-o ţara de un secol' şi le-a cerut concetăţenilor săi să 'facă bloc' pentru a opri epidemia, transmite AFP.

Într-un discurs de 25 de minute de la Palatul Elysée, Macron a făcut apel la 'responsabilitatea' fiecărui cetăţean, cerându-i fiecăruia să-şi limiteze 'la strictul necesar' deplasările, iar persoanelor de peste 70 de ani şi celor mai fragile să rămână în casă.

Preşedintele a mai anunţat că alegerile locale se vor desfăşura la termen, duminică, dar că se vor lua măsuri speciale pentru ca vârstnicii, cei mai vulnerabili la virus, să poată vota fără a aştepta la cozi.

La câteva ore după discursul lui Macron, primarul Parisului, Anne Hidalgo, a convocat pentru vineri o reuniune de criză, iar primarii din Nantes şi Bordeaux, Johanna Rolland, respectiv Nicolas Florian, au anunţat joi seară că îşi suspendă campaniile electorale pentru a se dedica aplicării măsurilor anti-epidemie.

Conform celui mai recent bilanţ oficial, 61 de persoane au decedat şi 2.876 au fost contaminate, cu aproape 600 mai multe în 24 de ore. La reanimare se află 129 de pacienţi în stare gravă.

'Toate mijloacele necesare' sănătăţii vor fi utilizate, 'oricât ar costa', a subliniat preşedintele, lăudând cu acest prilej avantajele statului-providenţă.

Multe necunoscute persistă însă în legătură cu virusul, relevă experţi. Profesorul Eric Caumes, şeful serviciului de maladii infecţioase de la spitalul parizian Salpetriere, a atras atenţia miercuri seara că '(secţiile de reanimare) se umplu extrem de rapid (...) Ştim că suntem de-abia la început'.

Ministrul sănătăţii, Olivier Véran, a dat însă asigurări că strategia guvernului a constat încă de la început în a 'pregăti spitalele să evite ca situaţia să devină prea tensionată', precum şi să frâneze propagarea.

În acest stadiu, urgenţa sanitară este dublată de una economică, ilustrată mai ales de prăbuşirea istorică a pieţelor bursiere. Joi, bursa din Paris a închis cu un minus istoric de 12,3%.

Ca răspuns, Emmanuel Macron a anunţat 'un mecanism excepţional şi masiv' vizând 'protejarea salariaţilor şi întreprinderilor', mai ales prin măsura de şomaj parţial.

Deja, 3.600 de firme au cerut să beneficieze de măsurile de şomaj parţial pentru circa 60.000 de angajaţi, potrivit ministrului muncii, Muriel Pénicaud, sectoarele cele mai afectate fiind turismul, restaurantele, transporturile şi organizarea de evenimente. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...