Coronavirus: Iranul declară că nu va accepta un ajutor din partea 'şarlatanilor' de la Washington

Coronavirus: Iranul declară că nu va accepta un ajutor din partea 'şarlatanilor' de la Washington

Teheranul a dat duminică de înţeles că nu va accepta niciodată un ajutor medical american pentru a lupta împotriva noului coronavirus, afirmând că îi suspectează pe 'şarlatanii' la putere la Washington că sunt 'capabili' să vrea să înrăutăţească epidemia în Iran, transmite AFP.

Iranul, una din ţările cele mai afectate, a anunţat duminică încă 129 de decese şi un bilanţ oficial de 1.685 de morţi şi 21.638 de persoane infectate.

Preşedintele american Donald Trump, a cărui ţară impune Iranului sancţiuni economice care fac aproape imposibile schimburile comerciale între Republica islamică şi restul planetei, a declarat la sfârşit de februarie că este pregătit să ajute Teheranul în combaterea epidemiei, cu condiţia ca liderii acestuia să i-o ceară.

'Nu avem încredere în intenţiile americanilor şi nu contăm pe aceste ajutoare', a replicat Teheranul.

'Astăzi, America este inamicul nostru cel mai feroce şi mai perfid', a adăugat duminică ayatollahul Khamenei într-un discurs televizat, în care a acuzat viclenia 'şarlatanilor' de la Washington.

'Voi, americanii, sunteţi acuzaţi că aţi produs acest virus. Nu ştiu cât de adevărată este această acuzaţie, dar când ea există, de ce oamenii rezonabili ar trebui să aibă încredere în voi?', a declarat Khamenei. 'Sunteţi capabili să introduceţi în ţara noastră un medicament care va menţine virusul şi va împiedica eradicarea lui', a continuat ayatollahul.

Pentru a limita propagarea coronavirusului, autorităţile cer de câteva săptămâni populaţiei să evite orice călătorie în cele două săptămâni de vacanţă de Anul Nou persan, care în mod tradiţional îi pune pe iranieni în mişcare.

Comitetul naţional de combatere a coronavirusului, condus de preşedintele Hassan Rouhani, 'a anulat orice adunare religioasă, ceea ce este fără precedent în toată istoria noastră, la fel ca închiderea (marilor) sanctuare (şiite) şi anularea rugăciunilor de vineri şi a rugăciunilor colective', a mai spus Khamenei, subliniind că 'nu există o altă soluţie'.

Iranul a acceptat totuşi ajutor internaţional, pe 14 martie purtătorul de cuvânt al guvernului anunţând că au fost primite echipamente medicale sau ajutoare financiare din ţări ca Azerbaidjan, China, Franţa, Germania, Japonia, Marea Britanie, Qatar, Rusia şi Turcia. Guvernul şi poporul Iranului 'nu îşi uită niciodată prietenii din vremuri grele', a declarat el.

Duminică, organizaţia Medici fără Frontiere a anunţat trimiterea unui 'spital gonflabil cu 50 de paturi' şi a 'unei echipe de urgenţă de nouă persoane la Ispahan', a doua cea mai afectată provincie iraniană.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...