Coronavirus: Italia a prelungit starea de urgenţă până pe 15 octombrie

Coronavirus: Italia a prelungit starea de urgenţă până pe 15 octombrie

Guvernul italian a formalizat prelungirea stării de urgenţă până pe 15 octombrie pentru a gestiona pandemia de COVID-19, după ce a obţinut sprijinul parlamentului, dar fără susţinerea opoziţiei de dreapta, relatează joi agenţia EFE.

Executivul condus de Giuseppe Conte a aprobat miercuri seară extinderea stării de urgenţă decretate pe 31 ianuarie, când a început criza sanitară, şi care urma să expire vineri.

Pentru această prelungire coaliţia guvernamentală formată în principal din Partidul Democrat (de centru-stânga) şi Mişcarea cinci Stele au consultat cele două camere legislative, Senatul şi Camera Deputaţilor. Însă extinderea stării de urgenţă a fost respinsă de partidele de dreapta aflate în opoziţie, respectiv Liga, Fraţii Italiei, Forţa Italia (formaţiunea lui Silvio Berlusconi) şi alte partide mai mici.

Opoziţia consideră că prelungirea stării de urgenţă nu se mai justifică la ora actuală în condiţiile scăderii notabile a numărului de infectări şi priveşte cu circumspecţie gestiunea situaţiei prin decrete.

Premierul Giuseppe Conte susţine în schimb că prin menţinerea stării de urgenţă guvernul va fi mai bine pregătit să răspundă rapid şi eficient apariţiei unor focare şi a negat orice încălcare a libertăţilor cetăţeneşti, răspunzând astfel unei acuzaţii a opoziţiei, el promiţând totodată că aceasta este ultima prelungire a stării de urgenţă dacă situaţia epidemiologică nu se va agrava.

Epidemia pare sub control în acest moment în Italia, unde în ultimele săptămâni s-au înregistrat în medie aproximativ 200 de noi cazuri de infectare pe zi. Totuşi, autorităţile avertizează că virusul rămâne în circulaţie şi insistă că trebuie respectate în continuare regulile de prevenţie. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria