Coronavirus: Izolarea, în parte responsabilă pentru ciocnirile din suburbiile oraşelor franceze (ministrul de interne)

Coronavirus: Izolarea, în parte responsabilă pentru ciocnirile din suburbiile oraşelor franceze (ministrul de interne)

Regulile stricte de izolare au contribuit la producerea recentelor ciocniri între tineri şi poliţie în mai multe zone urbane sărace din Franţa, a declarat joi ministrul de interne Christophe Castaner, citat de DPA.

"Există multe cauze, dar în special izolarea", a declarat Castaner pentru postul de radio RMC. "Dificultatea izolării pentru tineri, pentru că majoritatea lor sunt tineri", a adăugat el.

În mai multe suburbii din Paris şi din alte oraşe s-au produs ciocniri sporadice începând din weekend între tineri, care de multe ori au aprins artificii, şi poliţie.

Zeci de arestări au fost făcute, iar poliţia din Paris a interzis vânzarea de artificii în oraş şi în zonele din jur.

Tulburările au început după ce un motociclist din suburbia pariziană Villeneuve la Garenne a fost grav rănit sâmbătă seară după ce a lovit uşa deschisă a unei maşini de poliţie.

Înregistrări video postate pe social media au alimentat acuzaţiile că un poliţist a deschis deliberat portiera în momentul în care motociclistul se apropia pentru a-l doborî de pe motocicletă.

Poliţia a precizat că agentul a deschis portiera pentru a ieşi din maşină şi a-i face semn motociclistului să oprească. Avocatul acestuia a declarat însă pentru ziarul Le Parisien că va depune plângere, precizând că "nu poţi să nu te întrebi dacă acel lucru nu a fost cumva deliberat".

Castaner a spus că situaţia este una de "tensiuni sporadice", departe de revoltele larg răspândite din 2005 care au zguduit suburbiile sărace din Paris, unde mulţi dintre locuitori sunt imigranţi sau provin din imigraţie şi se plâng frecvent de discriminare.

În Franţa s-au depus mai multe plângeri privind violenţa poliţienească sau măsuri discriminatorii de la introducerea izolării stricte, pe 17 martie. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Așa o fi? /