Coronavirus: Mai multe state europene reclamă o criză de Remdesivir

Coronavirus: Mai multe state europene reclamă o criză de Remdesivir

Mai multe state europene se confruntă cu o criză în aprovizionarea cu antiviralul Remdesivir, stocurile lor fiind pe sfârşite în timp ce numărul noilor cazuri de COVID-19 şi cel al spitalizărilor cresc, iar SUA au cumpărat pentru vara care a trecut cea mai mare parte a producţiei acestui medicament al companiei americane Gilead, relatează Reuters.

Olanda a confirmat marţi că şi-a epuizat stocul de Remdesivir şi discută cu Comisia Europeană pentru a primi noi doze.

Executivul comunitar achiziţionează acest medicament în mod centralizat şi gestionează distribuirea lui către statele membre ale UE, în luna iulie fiind asigurată astfel aprovizionarea cu doze suficiente pentru tratarea a 30.000 de pacienţi COVID-19.

Dar şi SUA au încheiat atunci cu compania Gilead un contract pentru achiziţia a 500.000 de doze, adică aproape întreaga producţie până în luna septembrie.

Ministrul polonez al sănătăţii, Adam Niedzielski, a declarat marţi că unele spitale din ţara sa nu mai au Remdesivir, deşi ultima livrare a fost vineri.

Spania s-a confruntat şi ea în august cu indisponibilitatea acestui medicament, dar acum afirmă că are doze suficiente pentru săptămânile următoare.

Şi Ministerul Sănătăţii german afirmă de asemenea că dispune de suficiente doze de Remdesivir pentru lunile următoare.

În schimb, Marea Britanie, care este inclusă în schema de achiziţii a UE, şi-a raţionalizat stocul de Remdesivir, folosind acest medicament numai în cazul pacienţilor care au cel mai mult nevoie de el.

Potrivit unei stenograme de la jumătatea lunii septembrie, ce face referire la o declaraţie a unui oficial al Comisiei Europene la o întâlnire cu experţi sanitari din statele membre, executivul comunitar era în tratative cu Gilead pentru un nou contract menit ''să evite o lacună în aprovizionare'' şi care urma să fie semnat la sfârşitul lunii septembrie sau începutul lui octombrie.

Achiziţiile precedente au avut în vedere nevoia estimată până la sfârşitul lunii septembrie, însă între timp în statele UE numărul bolnavilor de COVID-19 şi cel al spitalizărilor au început să crească semnificativ.

Deşi Comisia Europeană nu a comentat deocamdată această situaţie, potrivit Reuters mai mulţi oficiali au declarat că noi livrări de Remdesivir sunt aşteptate să sosească în curând.

Studiile au relevat că Remdesivirul reduce durata de spitalizare în cazurile severe de infectare cu noul coronavirus. Acest antiviral şi steroidul Dexametazonă sunt singurele medicamente autorizate în UE pentru tratarea COVID-19. Ambele i-au fost administrate şi preşedintelui american Donald Trump, împreună cu un medicament experimental pe bază de anticorpi.

Însă în timp ce Dexametazona este ieftină şi larg disponibilă, Remdesivirul este protejat de patentul de producţie Gilead, iar preţul pe care această companie l-a stabilit pentru un tratament al unui pacient în ţările dezvoltate este de 2.340 de dolari. Pe de altă parte, compania producătoare afirmă că a donat doze în scop experimental şi pentru tratarea a sute de mii de pacienţi în întreaga lume.

Societatea Gilead şi extins capacitatea de producţie şi a susţinut săptămâna trecută că poate satisface cererea de Remdesivir din SUA, estimând totodată că în luna octombrie va putea de asemenea să acopere nevoia la nivel global, chiar în eventualitatea unor viitoare valuri de COVID-19.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?

5 Nu le zice rău Ciucă...