Coronavirus: Marea Sinagogă din Ierusalim va fi închisă de Anul Nou Evreiesc, o premieră istorică

Coronavirus: Marea Sinagogă din Ierusalim va fi închisă de Anul Nou Evreiesc, o premieră istorică

Pentru prima data în istoria sa, Marea Sinagogă din Ierusalim nu va celebra Anul Nou Evreiesc, din cauza restricţiilor impuse pentru a combate transmiterea noului coronavirus, relatează AFP.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a anunţat la începutul acestei săptâmâni decretarea izolării la nivel naţional pentru cel puţin trei săptămâni, pentru a reduce un al doilea val al pandemiei de COVID-19.

Cu 166.794 de infectări şi 1.147 de decese, Israelul este ţara cu cele mai multe cazuri în raport cu populaţia înregistrate în ultimele două săptâmâni.

Israelul este de asemenea prima ţară care decretează izolarea naţională pentru a doua oară de la începutul pandemiei de coronavirus.

Decizia intră în vigoare de vineri când începe sărbătoarea Rosh Hashanah (Anul Nou Evreiesc), va continua şi de Yom Kippur (Ziua Ispăşirii) şi se va încheia în ultima zi a sărbătorii biblice Sukkot, în jur de 11 octombrie, au precizat autorităţile israeliene.

Sinagogile sunt în general pline în cele două zile ale sărbătorii Rosh Hashanah şi mai ales de Yom Kippur.

Însă anul acesta, pentru a combate răspândirea virusului, autorităţile au pus în aplicare un plan ce permite credincioşilor evrei să se roage în funcţie de dimensiunile lăcaşului. Astfel fiecare credincios are la dispoziţie o suprafaţă de 4 metri pătraţi, ceea ce înseamnă că Marea Sinagogă ar putea găzdui până la 200 de persoane.

"Însă am decis să nu ne asumăm riscuri", a declarat preşedintele Marii Sinagogi, Zalli Jaffe.

Lăcaş important de rugăciune, acest impunător centru spiritual construit pe fundaţiile unei sinagogi mai mici, găzduieşte între 1.100 şi 1.700 de credincioşi în perioada sărbătorilor evreieşti majore.

"Nu am închis niciodată de la începuturile sale," a mărturisit Zalli Jaffe, în vârstă de 67 de ani, care se roagă aici de când era copil.

Sinagoga, inaugurată în 1982, serveşte ca loc oficial de rugăciune pentru statul evreu şi este lăcaşul în care vine să se roage preşedintele israelian în ziua de Yom Kippur.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”