Coronavirus: Medici şi politicieni francezi consideră că procesul de vaccinare se desfăşoară prea lent

Coronavirus: Medici şi politicieni francezi consideră că procesul de vaccinare se desfăşoară prea lent

Politicieni şi medici francezi, printre care celebrul genetician Axel Kahn, şi-au exprimat miercuri regretul cu privire la campania de vaccinare ce se derulează deja Franţa şi pe care o consideră "excesiv de prudentă" sau pur şi simplu mult prea lentă prin comparaţie cu campaniile similare din alte ţări europene, transmite AFP.

"Germania a vaccinat deja peste 42.000 de persoane, Regatul Unit a ajuns la 900.000 de vaccinări iar în Franţa s-au înregistrat mai puţin de 200! După măşti, teste şi izolare, un nou eşec ar fi teribil", a susţinut senatorul Bruno Retailleau (dreapta) într-un mesaj postat pe Twitter prin care solicită guvernului "să publice calendarul de vaccinare al caselor de bătrâni pentru fiecare departament în parte".

Strategia prudentă a guvernului "nu este adaptată la o situaţie care este foarte periculoasă", a subliniat într-o alocuţiune la radio Europe 1 Axel Kahn, preşedintele Ligii Naţionale franceze împotriva Cancerului, chiar dacă, a adăugat el, între 30% şi 35% dintre francezi sunt "vaccino-sceptici".

Axel Kahn a lansat un apel pentru strategii care să ţintească "persoanele teribil de ezitante".

"Cu siguranţă că trebuie să le aducem adevărul şi transparenţa, însă în egală măsură şi entuziasmul", a adăugat cercetătorul care a reproşat executivului francez că "înaintează cu paşi prea mici".

Cu această atitudine, "de fapt îi vom convinge că, dacă lucrurile merg atât de lent, este pentru că nici noi nu suntem siguri (ce facem) şi că ar putea exista un pericol", a observat el.

"Trebuie să protejăm poporul francez şi persoanele fragile. Iar vaccinarea îngrijitorilor trebuie să fie prioritară", a adăugat geneticianul care a susţinut că este hotărât să se vaccineze la rândul său, "cât mai repede cu putinţă".

Pe canalul CNEWS, profesorul Philippe Juvin, şeful Departamentului de primiri urgenţe de la spitalul Georges Pompidou, a subliniat că Franţa "nu dispune de o strategie vaccinală". "În ceea ce mă priveşte, mi-ar plăcea să mă vaccinez pentru a da un exemplu şi pentru a le spune oamenilor: nu murim de la vaccin ci de la Covid, iar atunci când nu murim facem forme grave care sunt foarte invalidante".

Conform unui sondaj Ipsos Global Advisor/Forumul Economic Mondial, publicat marţi, Franţa este "campioana lumii" la refuzul vaccinărilor: doar 4 din 10 francezi acceptă să facă vaccinul anti-covid.

În primele trei zile ale campaniei de vaccinare lansată duminică în Europa, mai puţin de 100 de persoane au fost vaccinate în Franţa, în timp ce obiectivul este ca până la sfârşitul lui februarie numărul celor vaccinaţi să ajungă la 1 milion. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Descoperire care dă de gândit în Brazilia...

2 VIDEO De azi se va circula pe 12 km noi din A0, permițând șoferilor o legătură pe autostradă în partea de sud a Capitalei între DN6, DN5 și DN4

3 O profesoară de Română care susține că „Luceafărul“ lui Eminescu este roman, greu de demis

4 A început „detonarea” lui Piedone? A apărut o „personajă” nouă în peisaj...

5 „Dacă rămâneam cu el era vai de vieţişoara mea. Era un diavol frumos” / I-a fost amantă lui Florin Piersic timp de 9 ani