Coronavirus: OMS dezminte că ar fi primit şi neglijat o alertă precoce din Taiwan privind transmiterea de la om la om

Coronavirus: OMS dezminte că ar fi primit şi neglijat o alertă precoce din Taiwan privind transmiterea de la om la om

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a dezminţit vineri că ar fi primit şi neglijat o alertă precoce a Taiwanului cu privire la o transmitere între oameni a noului tip de coronavirus, după izbucnirea epidemiei în China, în decembrie, după cum acuză Washingtonul organizaţia, informează AFP.

SUA îi reproşează OMS o atitudine pro-China şi o acuză că a ajutat Beijingul să "disimuleze" gravitatea epidemiei.

Preşedintele american Donald Trump a mers până acolo încât a ameninţat să suspende importanta contribuţie financiară americană la bugetul acestei agenţii a ONU, aflată în centrul luptei împotriva pandemiei.

În mod special, administraţia lui Trump scoate în prim plan informaţiile conform cărora Taiwanul "a notificat OMS din decembrie 2019 despre o posibilă transmitere a noului tip de coronavirus de la om la om, pe baza contaminărilor din cadrul personalului medical din Wuhan", focarul epidemiei în China.

"Suntem de asemenea profund tulburaţi de faptul că informaţiile din Taiwan nu au fost împărtăşite comunităţii sanitare mondiale, după cum o reflectă declaraţia OMS din 14 ianuarie 2020, conform căreia nu există dovezi privind o transmitere de la om la om", a subliniat diplomaţia americană.

Într-o scrisoare, OMS respinge acuzaţiile americane. Organizaţia afirmă că a primit pe 31 decembrie 2019 din partea autorităţilor taiwaneze o scrisoare electronică în care i se aduc la cunoştinţă "informaţii de presă cu privire la cazuri de pneumonie atipică în Wuhan" şi faptul că "autorităţile din Wuhan credeau că nu era vorba de SARS", sindromul respirator acut care s-a soldat cu 774 de morţi, în principal în Asia, în 2002-2003.

"Nu se menţiona nicicum în această scrisoare despre o transmitere de la om la om", subliniază OMS.

Aceasta din urmă precizează că a întrebat autorităţile taiwaneze "în ce fel ele i-au comunicat" suspiciunile cu privire la o astfel de transmitere, pentru că, insistă OMS, "nu ştim decât despre această singură scrisoare în care nu se face nicio menţiune despre o transmitere de la om la om". "Însă noi nu am primit răspuns", adaugă OMS.

Directorul OMS, Tedrod Adhanom Ghebreysus, a cerut ca "virusul să nu fie politizat". El a fost susţinut în acest sens de secretarul general al ONU, Antonio Guterres, care a estimat că "nu este momentul" să fie criticată o "organizaţie esenţială".

Relaţiile dintre OMS şi Taiwan erau tensionate cu mult înainte de pandemie, însă ele s-au deteriorat şi mai mult în ultimele trei luni.

Această insulă, pe care Beijingul o consideră ca făcând în continuare parte din teritoriul chinez, a fost exclusă din OMS, în cadrul căreia ea beneficia de un statut de observator până în 2016, anul în care la putere a venit Tsai Ing-wen, care refuză să recunoască principiul unităţii Taiwanului şi Chinei continentale în cadrul aceleiaşi ţari. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

4 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro