Coronavirus: Persoanele imunocompromise sau care au optat pentru un vaccin inactivat ar trebui să primească o doză ''booster'' (OMS)

Coronavirus: Persoanele imunocompromise sau care au optat pentru un vaccin inactivat ar trebui să primească o doză ''booster'' (OMS)

Grupul consultativ în materie de vaccinare din cadrul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) a recomandat joi ca persoanele cu sisteme imunitare slăbite (imunocompromise) sau cele cărora le-a fost administrat un vaccin cu patogen inactivat ar trebui să primească o doză ''booster'' a unui ser anti-COVID-19, informează Reuters.

Multe ţări au demarat campanii de vaccinare cu doze de supra-rapel (''booster''), vizând persoanele vârstnice şi cele cu probleme de sănătate subiacente, însă îngrijorările generate de noua variantă Omicron a coronavirusului SARS-CoV-2 le-a determinat pe unele dintre acestea să extindă utilizarea dozelor "booster" la categorii mai mari de populaţie.

Având în vedere ratele de vaccinare îngrijorător de reduse în mare parte din regiunile în curs de dezvoltare ale lumii, OMS a declarat în ultimele luni că administrarea dozelor primare ar trebui să fie o prioritate, mai degrabă decât administrarea dozelor "booster".

Noua recomandare a fost formulată după ce Grupul Strategic Consultativ de Experţi (SAGE) în privinţa vaccinării din cadrul OMS s-a reunit marţi pentru a evalua nevoia necesitatea dozelor ''boster'' pentru a combate COVID-19.

În cadrul unui briefing, preşedintele SAGE, Alejandro Cravioto, a spus că, potrivit datelor emergente, eficacitatea vaccinurilor împotriva COVID-19 scade în timp, un declin semnificativ fiind observat în special la persoanele în vârstă.

Vaccinurile împotriva COVID-19 protejează ''foarte bine'' timp de şase luni după ultima doză, cu o oarecare ''reducere minoră, modestă'' a protecţiei în cadrul acestui interval, a declarat Kate O'Brien, directoarea departamentului pentru imunizare din cadrul OMS.

Vaccinuri inactive, care preiau virusul SARS-CoV-2 şi îl dezactivează sau îl distrug folosind substanţe chimice, căldură sau radiaţii, sunt fabricate de producătorii chinezi Sinovac Biotech şi Sinopharm şi de compania indiană Bharat Biotech.

O singură doză de vaccin Johnson & Johnson este încă eficientă, însă date obţinute în urma studiilor clinice ale companiei americane arată că utilizarea a două doze demonstrează în mod clar beneficiile aduse de vaccinarea cu o doză suplimentară, a spus Alejandro Cravioto. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Document secret rusesc obținut de Washington Post

3 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

4 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

5 Foarte interesante amănunte...