Coronavirus: Preşedintele chinez a discutat cu Trump

Coronavirus: Preşedintele chinez a discutat cu Trump

Preşedintele chinez Xi Jinping l-a asigurat vineri prin telefon pe omologul său american Donald Trump că ţara sa este ''complet capabilă'' să oprească epidemia de coronavirus, potrivit mass-media publice, citate de France Presse.

China "este pe deplin încrezătoare şi capabilă de a eradica epidemia", a declarat Xi în cursul acestei convorbiri telefonice cu preşedintele american, potrivit remarcilor citate de televiziunea naţională CCTV.

Xi a adăugat că China poartă "un război popular" împotriva epidemiei punând în aplicare "o mobilizare naţională" şi "cele mai stricte măsuri de prevenţie şi control", potrivit CCTV.

Potrivit agenţiei de presă China Nouă (Xinhua), Xi Jinping a cerut de asemenea Statelor Unite să reacţioneze "în mod rezonabil" la epidemia ce a contaminat peste 31.000 de persoane, dintre care 636 au murit conform unui ultim bilanţ publicat vineri.

Luni, diplomaţia chineză a acuzat Statele Unite că "au creat şi semănat panică" în jurul noului coronavirus apărut în decembrie în centrul Chinei.

"Guvernul SUA a fost primul care şi-a evacuat personalul din consulatul din Wuhan (oraşul cel mai afectat de epidemie), a sugerat retragerea parţială a personalului ambasadei sale şi a impus interdicţie de intrare pe teritoriul lor călătorilor chinezi", a subliniat Hua Chunying, purtătoare de cuvânt a Ministerului Afacerilor Externe.

Administraţia americană "continuă să creeze şi să răspândească panica, ceea ce este un exemplu foarte rău", a declarat ea în faţa presei.

Washingtonul interzice intrarea în Statele Unite a tuturor străinilor nerezidenţi care sosesc din China şi recomandă cetăţenilor americani să nu se ducă în ţara asiatică sau, dacă se află deja acolo, să plece.

Beijingul a luat măsuri excepţionale la 23 ianuarie prin plasarea de facto în carantină a oraşului Wuhan (centru), epicentrul virusului, şi a celor 11 milioane de locuitori ai săi.

La rândul său, preşedintele american Donald Trump i-a declarat omologului său Xi Jinping că are "încredere" în China că va pune capăt epidemiei de coronavirus, a anunţat Casa Albă după convorbirea telefonică.

Trump "şi-a exprimat încrederea în puterea şi rezistenţa Chinei în lupta împotriva noii epidemii de coronavirus" şi cei doi şefi de stat "au convenit să continue o comunicare şi o cooperare lărgită între cele două ţări ", a declarat preşedinţia americană într-un comunicat. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale